STP 2012 akciónap Budapesten | Háttér Társaság

STP 2012 akciónap Budapesten

Kulcsszavak: 
transzneműek

STP 2012 akciónap Budapesten, 2011. október 22.

A Háttér Társaság a Melegekért és a TransVanilla közösség idén immár másodszor csatlakozott a Stop Trans Pathologization 2012 nemzetközi kampányhoz. A kampány keretében ezen a napon (október 22.) a világ több mint 70 városában szerveztek a transzneműség betegségként történő kezelésének megszüntetését (az ún. „depatologizációt”) támogató rendezvényeket.

Budapesten ebben az évben filmvetítés és azt követő beszélgetés jelentette az akciónap programját. A rendezvényen szép számban jelentek meg  az érdeklődők a Kino moziban, annak ellenére, hogy a transznemű emberek problémái Magyarországon még nagyon kis figyelmet kapnak. A választott francia dokumentumfilmben olyan transz emberek szólaltak meg akik számára a társadalmi normák áthágása volt az egyetlen út nemi identitásuk megéléséhez. Szavaik – a film címéhez méltóan (A szavak hatalma erősek és olykor kegyetlenek voltak.

A program második részében Dombos Tamás (Háttér Társaság) moderálásával előbb meghívott vendégeink, szakmai részről Takács Judit, szociológus és egy transznemű érintett fejtették ki gondolataikat a filmről, majd a beszélgetésbe a közönség többi része is bekapcsolódott. Habár a filmben bemutatott 2007-es francia és a mai magyar jogi helyzet jelentősen eltér, a résztvevők egyetértettek abban a filmben megszólaltatott aktivisták elkötelezettsége, mentalitása, módszerei hazai terepen is használhatóak lennének. A beszélgetés természetesen nem csak a kérdés jogi, illetve társadalmi vetületeit boncolgatta, de kitértünk a dolog emberi vonatkozásaira is. A jelen lévők saját személyes tapasztalataikat is megosztották, amelyek a jogi-társadalmi kontextus eltérése ellenére több ponton nagyon is hasonlóak voltak a filmben szereplőkéhez.

Témák