Stratégiaalkotó találkozó az LMBTQI civileket érő zaklatások kapcsán | Háttér Társaság

Stratégiaalkotó találkozó az LMBTQI civileket érő zaklatások kapcsán

Kulcsszavak: 
ILGA
Stratégiaalkotó találkozó az LMBTQI civileket érő zaklatások kapcsánStratégiaalkotó találkozó az LMBTQI civileket érő zaklatások kapcsánStratégiaalkotó találkozó az LMBTQI civileket érő zaklatások kapcsán

2015. július 16-17-én Brüsszelben találkoztak közép- és kelet-európai LMBTQI civilszervezetek képviselői, hogy megvitassák, hogyan lehet hatékonyan fellépni a civilek mozgásterének állami szűkítése ellen.

Az ILGA-Europe európai LMBTI ernyőszervezet 2014-ben kezdett el tüzetesebben foglalkozni az LMBTQI civil szervezetek egyre szűkülő mozgásterével Közép- és Kelet-Európában. A kiskorúak számára ártalmas információkról szóló törvény LMBTQI szervezetek elleni alkalmazása Litvániában, a külföldi adományokat elfogadó civilszervezetek megbélyegzése Oroszországban vagy a norvég pénzek kapcsán indult magyarországi vizsgálatok egyre nehezebbé teszik e szervezetek működését. Bár a támadásoknak minden országban megvannak a sajátosságai, mégis egy átfogó, a civil szféra egészét érintő trendről beszélhetünk az egész régióban, amely különösen súlyosan érinti az LMBTQI civil szervezeteket. 

A jelenség jobb megismerése és a hatékony fellépés kereteinek kidolgozása érdekében az ILGA kutatást folytatott a tagszervezetei körében, illetve felmérte a civil szervezetek működési környezetére vonatkozó nemzetközi standardokat, amelyeket egy munkadokumentumban foglaltak össze. 

Ezt követően került sor egy stratégiaalkotó találkozó megszervezetésére Brüsszelben 2015. július 16-17-én, amelyen grúz, örmény, orosz, litván, macedón, török és magyar aktivisták vettek részt. Az aktivisták áttekintették az LMBTQI civil szervezeteket ért támadások formáit és az erre adott eddigi válaszokat. Külön figyelmet fordítottak az LMBTQI szervezetek ellen használt kommunikációs panelekre és az ezek megcáfolásának hatékony eszközeire. A résztvevők találkoztak az Európai Bizottság több, a területtel foglalkozó képviselőjével is.

A megkezdett munkát a szervezetek az ILGA-Europe éves konferenciáján folytatják 2015 októberében Athénban.  

Témák