Személyes segítő szolgálatot indított a Háttér | Háttér Társaság

Személyes segítő szolgálatot indított a Háttér

A Háttér Egyesület 2014 tavaszán személyes segítő szolgálatot indított. Ezzel kapcsolatban gyűjtöttünk össze néhány praktikus kérdést, és igyekszünk megadni rá a válaszokat.

Személyes segítő szolgálatot indított a HáttérHonnan jött az ötlet?

- Az Egyesület telefonon 1996, e-mailen keresztül 2012 óta foglalkozik a LMBTQI emberek és hozzátartozóik lelki segítésével. A felhalmozódott tapasztalatok alapján nyilvánvalóvá vált, hogy vannak olyan emberek, akiknek ezek a segítési módok nem elegek, így létrejött a Személyes Segítő Szolgálat.

Mit jelent pontosan az, hogy személyes ez a segítés?

- Azt, hogy szemtől szemben zajlik. A segítő és a kliens egy szobában ülnek, és az előre meghatározott időben a segítő csak a kliens kérdéseivel, az általa hozott témával foglalkozik.

Milyen kérdésekkel lehet hozzátok fordulni?

- Nagyon széles a skála. Lehet önelfogadással, nemi vagy szexuális identitással kapcsolatos, de attól teljesen független is, például stresszkezelési, kapcsolatteremtési kérdés, életvezetési nehézség is.

Hogyan kell egy alkalmat elképzelni?

- A kitűzött cél dönti el az alkalmak számát, de legfeljebb 10-12 lehet. Az egésznek van egy íve, annak feltérképezésétől, hogy a kliens hol tart éppen akkor, a cél meghatározásán keresztül a közös munka zárásáig tart.

Egy-egy alkalommal a kérdés aktuális részletéről esik szó. Alapvetően beszélgetést kell elképzelni, ahol a segítő feladata, hogy abban támogassa a kliensét, hogy jobban megértse önmagát, hogy megoldást találjon problémájára, választ kérdéseire.

Kik a segítők?

- Képzett, gyakorlott emberek, akiknek van tapasztalata az ilyen típusú beszélgetésekben. A módszer, amivel dolgoznak, legalább annyira sokszínű, mint amennyire különböző területeiről érkeznek az életnek.

Hogyan lehet jelentkezni?

- Az Egyesület honlapján: http://www.hatter.hu/szemelyes-bejelentkezes. A jelentkezés után sor kerül egy interjúra, ezután - ha a jelentkező is úgy gondolja - kezdődhet meg a  közös munka. A szolgáltatás ingyenes, viszont azért, hogy értelme legyen a találkozásoknak, vannak bizonyos keretek, amiket be kell tartani. Ilyen például, hogy hetente egyszer van alkalom, az időtartamuk kötött, vagy hogy lemondani csak egy nappal előre lehet. Részletesebb tájékoztatást az egyesület honlapján olvashatnak, vagy konkrét kérdések esetében e-mailben (lelkisegely@hatter.hu) kérdezhetnek az érdeklődők.

hatter.hu

Témák