Személyes találkozón vett részt a Háttér Társaság és Novák Katalin | Háttér Társaság

Személyes találkozón vett részt a Háttér Társaság és Novák Katalin

Személyes találkozón vett részt a Háttér Társaság és Novák Katalin

​​„Nem a gesztusok, hanem a tettek elnöke vagyok. Azt szeretném, ha minél több magyar ember érezné, az ő elnöke is vagyok. Ebbe természetesen beletartoznak a homoszexuális magyar emberek is.” – nyilatkozta Novák Katalin köztársasági elnök asszony a Telexnek.

A nyilatkozatot követően egyesületünk személyes találkozót kezdeményezett a köztársasági elnök asszonnyal a magyarországi LMBTQI közösséget érintő problémákról, amelyre ma délelőtt került sor. 

A találkozón a következő öt témáról beszéltünk részletesen, és az alábbi konkrét kéréseket fogalmaztuk meg a köztársasági elnök asszony felé: 

Álljon ki a társadalmi kisebbségek mellett, az őket érő támadásokat, gyűlöletbeszédet nyíltan ítélje el. 

Az elmúlt két évben nőtt az LMBTQI embereket érő erőszakos támadások száma. Egyre gyakrabban tesznek magas rangú politikusok homofób, transzfób kijelentéseket, amelyekkel “másodrendű” állampolgárnak nyilvánítják az LMBTQI embereket. Az LMBTQI embereket negatív színben feltüntető hangoknak a köztársasági elnök fontos ellenpólusa lehet, mind nyilvánosan, mind a politika színterén. 

Nyújtson be olyan törvényjavaslatot, amivel újra lehetővé válik a nem, és ehhez kapcsolódóan a név megváltoztatása. 

A transz emberek mindennapjait megnehezíti, hogy okmányaikban egy olyan név és nem szerepel, amely nem tükrözi identitásukat és megjelenésüket. Ez azt jelenti, hogy folyamatosan arra kényszerülnek, hogy előbújjanak: a bankban, egy állásinterjún, a postán, vagy akár a vonaton a jegyük bemutatásakor. Az Alkotmánybíróság szerint is az Alaptörvényben védett egyenlő emberi méltóság joga alapján nemcsak a név, hanem a nem megváltoztatásához is joga van a transznemű embereknek. Göncz Árpád köztársasági elnök élt azzal a jogával, hogy törvényt kezdeményezzen; Novák Katalin is élhet ezzel, hogy visszaálljon a majd’ két évtizedig zavartalanul működő folyamata a nem jogi elismerésének. 

Szorgalmazza az állami intézményeknél, szerveknél dolgozó személyek edukálását, a hivatalokban befogadó szemlélet alkalmazását. 

Az LMBTQI emberek jogegyenlőségének, társadalmi elfogadásának biztosítása hosszútávú feladat, amelyben az állami szerveknek kiemelt szerepük van. E problémák megoldása természetesen nem várható a köztársasági elnöktől, de az ország elsőszámú közjogi méltóságaként is nagy felelőssége van abban, hogy hogyan alakul a témával kapcsolatos közbeszéd, az állami szervek mennyire veszik komolyan e problémák megoldását. Az állami intézményeknél, szerveknél dolgozó személyek LMBTQI-témában történő képzése segítené az LMBTQI személyek mindennapi ügyintézését, nagyobb bizalommal fordulnának az igazságszolgáltatás és rendfenntartás felé. Ne fordulhasson elő, hogy egy homofób támadás miatt kiérkező járőrök az elkövetővel leülnek sörözni, miközben az áldozat a mentőt várja, ahogyan ez 2019-ben Bényén történt. 

Juttassa el a döntéshozókhoz a HIV kombinációs prevenció bevezetésének fontosságát.

Az Egyesült Nemzetek Szervezetének HIV szószólójaként működő UNAIDS által meghatározott, három pillérből álló HIV kombinációs prevenció az egyik leghatékonyabb eszköz a HIV-fertőzés terjedésének visszaszorításában. A világ számos országában már bevezetett és nagy hatékonysággal működő megoldás három, egymással szoros összefüggésben álló pillérre épül. Az orvosbiológiai pillér magában foglalja mindazoknak az eszközöknek (mint a HIV-kezelésben alkalmazott gyógyszerek, a PrEP és a szűrővizsgálatok) az egyszerűsített elérhetőségét, amelyek a megelőzésben bizonyítottan hatékonyak; a strukturális pillér biztosítja a megfelelő társadalmi környezet (többek között az átfogó dekriminalizáció, az intézményesült stigmatizáció és megbélyegzés visszaszorítása) meglétét; miközben a harmadik pillér, megfelelő szexuális felvilágosító programok nyújtásával, a kockázatok csökkentésével kapcsolatos információs kampányok folytatásával gondoskodik arról, hogy az egyén jól informált döntések mentén cselekedhessen. A köztársasági elnököt arra kértük, hogy legyen a jövőben a szószólója ennek az állampolgárok életére nézve jótékony hatással bíró ügynek. 

Az elnöksége alatt a parlament által esetlegesen megszavazott, az LMBTQI emberek biztonságát, szabadságát vagy egyenlőségét csorbító törvényeket ne írja alá.

A köztársasági elnök fejezi ki a nemzet egységét, és őrködik az államszervezet demokratikus működése felett. E feladatában benne foglaltatik az is, hogy a társadalmi kisebbségekért kiáll, és biztosítja, hogy az ő biztonságukat, szabadságukat, vagy egyenlőségüket csorbító törvények nem válhatnak a magyar jogrendszer részévé.

A Háttér Társaságnál egy mindenki számára biztonságos és szabad Magyarországért dolgozunk, ahol az LMBTQI közösség valamennyi tagja szabadon megélheti identitását, és felmerülő problémái megoldásához megfelelő segítséget kap. Minden lehetséges platformon felhívjuk a figyelmet az LMBTQI emberek problémáira és fontosnak tartottuk élni a lehetőséggel, hogy Magyarország elsőszámú közjogi méltósága elé tárjuk ezeket. Novák Katalin köztársasági elnök asszony ígéretet tett arra, hogy a jövőben kikéri majd a véleményünket az LMBTQI embereket érintő kérdésekben. Szeretnénk bízni abban, hogy a találkozónak lesz foganatja. 

 

Témák