Szivárványos táska miatt ütött: két év börtönre ítélte a bíróság | Háttér Társaság

Szivárványos táska miatt ütött: két év börtönre ítélte a bíróság

Szivárványos táska miatt ütött: két év börtönre ítélte a bíróság

Közösség tagja elleni erőszak és testi sértés miatt két év börtönbüntetésre ítélte a Monori Járásbíróság azt a férfit, aki 2019 augusztusában a bényei falunapon megvert egy fiatal nőt és a segítségére siető idős férfit, amiért a lány szivárványszínű táskát viselt. 

 

“Buzi vagy, leszbi kurva?" ezekkel a szavakkal rontott neki egy férfi 2019 augusztusában a szivárványtáskát viselő Boglárkának a bényei falunapon. A férfi a szivárványszínű táskát kezdte rángatni, majd miután a sértett leöntötte sörrel, jobb kezével ököllel megütötte a nő arcát. Az esetnek tanúja volt  Boglárka ismerősének nagyapja is, aki azonnal a segítségére sietett. A támadó ekkor az idős férfinak esett neki, ököllel arcon ütötte, amitől a férfi elesett. A földön fekvő idős férfit a vádlott és az eljárás során ismeretlenül maradt társa több alkalommal megrúgta. A férfi a támadás eredményeként agyrázkódást, zúzódást és járomcsonttörését szenvedett.

 

A Monori Rendőrkapitányság először a támadás motivációját figyelmen kívül hagyva csak testi sértés miatt indított nyomozást, ezt azonban a sértett képviseletében eljáró Háttér Társaság többszöri indítványára végül közösség tagja elleni erőszakra is kiterjesztették, így a vádemelés már az előítéletes indítékra is kitért. A nyomozás során a támadóról az is kiderült, hogy egy szélsőjobboldali politikai párthoz, illetve homofób nézeteket valló futballszurkolói csoportokhoz is kötődik. 

 

“Két évvel ezelőtt napokig nem mertem kilépni az utcára, hetekig takargattam az arcomat mert szégyelltem. Nem néztem tükörbe, mert folyamatosan eszembe jutott az az este, hónapokon át álmodtam azt, hogy újra és újra rám támad” - emlékezik vissza az esetre Boglárka. “Akkoriban lelkileg teljesen tönkretettek, de most már jól vagyok, sokkal erősebbnek mondhatom magamat, mint régen. Újra hordom a szivárványszínű táskámat is. Azért nagyon örülök, hogy végre vége van a jogi eljárásnak is.”

 

Az Európai Alapjogi Ügynökség 2019-es kutatása szerint a magyarországi LMBTI emberek 11%-át érte LMBTI-volta miatt támadás a kutatást megelőző 5 évben. Ez évi többezer homofób és transzfób támadást jelent, mégis csak néhány esetben indul jogi eljárás. 

 

“Az áldozatok félnek bejelentést tenni, nem bíznak benne, hogy a rendőrség megfelelően jár el az ilyen ügyekben” - kommentálta az ítéletet Dombos Tamás, a Háttér Társaság jogsegélyszolgálatának munkatársa. “Ezek a félelmek sajnos nem is alaptalanok: a jelen ügyben is hónapokig kellett azon dolgozni, hogy a rendőrök észrevegyék, ami nyilvánvaló: hogy itt egy homofób támadásról volt szó. Ezért is különösen fontos, hogy az áldozatok ne csak a rendőrséghez, hanem civil szervezetekhez is forduljanak az ilyen támadások esetén.”

 

A bíróság a vádlottat két év börtönbüntetésre ítélte, amelynek végrehajtását öt évre felfüggesztette. A bíróság az ítéletet büntetővégzés meghozatalára irányuló eljárásban, tárgyalás tartása nélkül hozta, az ügyész és a vádlott tárgyalás tartását kezdeményezheti, így az ítélet még nem jogerős.

Témák