Tájékoztató videók az LMBTI emberek egészségügyi ellátásáról | Háttér Társaság

Tájékoztató videók az LMBTI emberek egészségügyi ellátásáról

Kulcsszavak: 
egészség, kampány

Az Open Doors projekt újabb eszközökkel segítő az LMBTI emberek iránt befogadóbb egészségügyi ellátás kialakítását Magyarországon. A két videó - amelyek közül az egyik az egészségügyi szakembereknek, a másik pedig az LMBTI közösségnek szól - azokra a megkülönböztetésekre és előítéletekre hívja fel a figyelmet, amellyel az LMBTI emberek szembesülnek európai számos országában, így Magyarországon is.

Annak ellenére, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) már nem sorolja a homoszexualitást és a transzneműséget a mentális zavarok közé, még mindig nagy számban vannak olyan egészségügyi szakemberek, akik nem rendelkeznek megfelelő tudással ahhoz, hogy ne megbélyegző módon vagy helytelenül kommunikáljanak az LMBTI emberekkel. 

A projekt videói arra mutatnak rá, hogy az ilyen fellépés milyen negatív hatással van az orvos és beteg közötti kommunikációra. Az ilyen rossz tapasztalatok sajnos hozzájárulnak az LMBTI emberek rosszabb egészségügyi állapotához, hiszen a vizsgálatok folyamán nem mernek őszinték lenni az orvosukkal, vagy annak érdekében hogy a kellemetlen helyzeteket, a hátrányos megkülönböztetést elkerüljék, egyáltalán nem keresik fel egészségügyi ellátójukat.

Ahhoz, hogy ezen változtatni tudjunk, először arra van szükség, hogy felfedjük a problémát. A projektben készített két videó egy lépés ahhoz, hogy az LMBTI embereket ne érje zaklatás vagy hátrányos megkülönböztetés az egészségügyi rendszerben sem. A videókat a bolgár Vessela Dantcheva, a Compote Collective stúdió vezetője rendezte, míg az animációért és illusztrációért Tokmakchieva és Sofia Stoyanova felelős. 

A videók angolul  bolgárul, lengyelül, katalánul, olaszul és természetesen magyarul jelennek meg, és elérhetők a szervezetek közösségi média csatornáin és YouTube-ján is. 

A projekt során korábban már közzétettünk egy összehasonlító jelentést, amely bemutatja az  egészségügyi szakemberek tapasztalatait, attitűdjét és képzési szükségleteit az LMBTI emberekkel kapcsolatban. A projekt keretében végzett kutatás sajnos azt mutatja,  hogy az egészségügyi szakemberek kevés ismerettel rendelkeznek LMBTI kérdésekben, ezért megfelelő képzésre van szükségük. 

Az LMBTI személyek egészségügyi státuszával kapcsolatos, fontosabb információkat összegyűjtő, rövid útmutatót azoknak az egészségügyi szakembereknek lehet hasznos, akiknek több információra van szükségük a témával kapcsolatban. 

Az útmutató magyar nyelven is elérhető a projekt honlapján. A kiadványban az érdeklődők bevezetést kaphatnak az LMBTI terminológiába, megismerkedhetnek az LMBTI emberek egészségügyi helyzetével,  és gyakorlati ajánlásokat kaphatnak a diszkrimináció elkerülésére és a befogadó orvosi környezet kialakítására. 

Az Open Doors: Nyitott ajtók: Hogyan biztosítsunk befogadó és szakszerű egészségügyi ellátást az LMBTI emberek számára című projektet az Európai Bizottság Jogok, egyenlőség és polgárság programja (2014-2020) támogatja. A projektben résztvevő szervezetek: a Háttér Társaság, GLAS és Bilitis (Bulgária), Lambda Warsawa (Lengyelország), a Bresciai Egyetem (Olaszország), valamint a SURT és a Gironai Egyetem (Spanyolország).

Témák