Tiltakozunk a belgrádi melegfelvonulás betiltása ellen | Háttér Társaság

Tiltakozunk a belgrádi melegfelvonulás betiltása ellen

Kulcsszavak: 
melegfelvonulás

Tüntetés a Szerb Nagykövetség előtt, 2011. október 2.Egyesületünk is csatlakozott ahhoz a megmozduláshoz, amely a Szerb Nagykövetség előtt tiltakozott vasárnap délután a belgrádi melegfelvonulás betiltása ellen. 

Szerb aktivisták 2011. október 2-án tervezték megtartani Belgrádban az LMBT emberek jogaiért kiálló felvonulásukat, ám biztonsági kockázatra hivatkozva a nemzetbiztonsági tanács a hétvégére tervezett valamennyi politikai rendezvény, így a melegfelvonulás megtartását is megtiltotta. 

A budapesti Szerb Nagykövetség épülete elé szervezett tüntetés mintegy félszáz fő részvételével zajlott, a beszédek mellett az aktivisták petíciót juttattak el a nagykövet részére. 

A rendezvényen a Háttér Társaság képviseletében Hanzli Péter ügyvivő szólalt fel. Beszédében kifejtette, a szerb hatóságok döntése szégyen, s az különösen rossz fényt vet egy olyan országra, mely éppen az Európai Unióba igyekszik. Elmondta azt is, hogy mennyire aggasztó az, hogy a szerb állam, gyakorlatilag kapitulálva a szélsőséges politikai erők előtt képtelennek érezte magát a törvényesen bejelentett felvonulás biztosítására. 

Témák