Tizenhét éves lett a Háttér | Háttér Társaság

Tizenhét éves lett a Háttér

1995-ben ezen a napon alakult meg a Háttér Baráti Társaság a Homoszexuálisokért, mely 2001 júniusa óta Háttér Társaság a Melegekért néven működik. A 17 éves szervezet hazánk legrégibb működő meleg civil szervezete. Egyik legfontosabb projektünk, a Meleg Háttér Információs és Lelkisegély-szolgálat pedig 16 évvel ezelőtt indult.

Születésnapi tortaTizenhét ével ezelőtt, 1995. február 10-én ezen a napon alakult meg a Háttér Baráti Társaság a Homoszexuálisokért (a „homoszexuális” szót 1997-ben váltotta fel a „meleg”, mai elnevezését pedig 2001 júniusában kapta a szervezet). Az azóta kiemelten közhasznúvá vált egyesület, mondhatni egész romantikus körülmények között született, egy Esztergom fölötti turistaházban (a kezdetekről és a lelkisegélyszolgálat indulásának körülményeiről egyesületi tagunknak a tízéves évfordulóra a Mások újságban megjelent cikkében olvashattok részletesebben).

Célunk eredetileg egy LMBT embereknek és hozzátartozóiknak szóló segélyvonal létrehozása volt, de tevékenysége azóta számottevően kibővült. Az egyesület megszületése óta komoly szerepet vállalunk a hazai melegmozgalom ügyeiben. Már megalakulásunkkor célul tűztük ki a konkrét segítségnyújtás (segítőszolgálatok szervezése, HIV/AIDS-megelőzés, közösségszervezés) mellett a közvélemény figyelmének felhívását a leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű emberek problémáira és azok megoldatlanságára, az LMBT közösség érdekeinek védelmére, a társadalomban máig élő előítéletek, sztereotípiák tarthatatlanságára.

A Meleg Háttér Telefonos Információs és Lelkisegély-szolgálat hosszú tervezés és alapos képzések után 1996. február 10-én indult, s azóta a hét minden napján 18-tól 23 óráig fogadja a hívásokat a 06-1-329-3380, illetve az ingyenesen hívható 06-80 505-605-ös telefonszámon.

1997-ben kapcsolódtunk be az LMBT Kulturális és Filmfesztivál (a mai Budapest Pride) szervezésébe, több civil szervezettel együtt, melyet 2001 óta az általunk, a Labrisz Leszbikus Egyesület és az azóta megszűnt Lambda Budapest Baráti Társaság által alapított Szivárvány Misszió Alapítvány szervez.

1998-ban kezdtünk önismereti csoportokat szervezni, ahol a hasonló korú, hasonló problémákkal küzdő fiatalok önismereti és pszichodráma-játékok segítségével dolgozhatták fel a környezetükkel és önmagukkal kapcsolatos gondjaikat, a bennük rejlő feszültségeket. Számos fiatalt hozzásegítettünk önmaga megtalálásához, elfogadásához, illetve a környezetével való kiegyensúlyozott kapcsolat kialakításához.

2000-ben elindítottuk Meleg Jogsegélyszogálatunkat. Ez utóbbi azóta kibővült, s jogi programunk egyéb jogi tevékenységgel és lobbizással is foglalkozik. Azóta is felhívjuk a figyelmet azokra az esetekre, amelyek során melegeket, leszbikusokat, biszexuálisokat, traszneműeket vagy bármely más kisebbség tagjait hátrányos megkülönböztetés ér (Sziget-botrány, Károli-ügy, özvegyi nyugdíj ügy, HIV-pozitív középiskolás diszkriminatív módon történő magántanulóvá nyilvánítása stb.). Egyesületünk tagja az ILGA Europe nemzetközi LMBT-szervezetnek is.

Megalakulásunk óta foglalkozunk HIV-prevencióval. Végzünk kutatásokat, valamint felvilágosító anyagok készítésével és terjesztésével is foglalkozunk. Régóta üzemelnek a meleg szórakozóhelyeken szociális óvszer-automatáink, s 2005. december 1-én elindítottuk 24 órás HIV-vonalunkat is.

Szintén a kezdetektől működik Archívumunk és a napjainkban már több mint ezer kötetet tartalmazó könyvtár, mely a melegséggel kapcsolatos témákról szóló újságcikkek, könyvek és videók gyűjtésével, kutatók, újságírók, dolgozatírók és civilszervezetek segítésével foglalkozik. Megalakulásunk óta több könyvet is megjelentettünk, így az Amszterdam után: A szexuális orientáció az Európai Unióban és Magyarországon (2000), az Összefoglaló a leszbikusok, melegek és biszexuálisok diszkriminációjáról Magyarországon (2001), a Most, hogy tudod – Útmutató meleg és leszbikus fiatalok szüleinek (2002), a Tízévkönyv – A Háttér Társaság a Melegekért tíz éve a civil világban (2005) és A lélek műtétei (2006) című kiadványokat, de nemrég mi jelentettük meg magyarul a Yogyakarta alapelveket is.

2005-ben díjat alapítottunk, melyet – általában – minden évben kiosztunk, közéleti és kulturális kategóriákban. A közéleti díjban részesült már Gusztos Péter és Ungár Klára politikusok, valamint az akkor 15 éves Mások alapítói, Takács Bencze Gábor és Láner László, Szetey Gábor, a Miniszterelnöki Hivatal volt személyügyi államtitkára, Pálfi Balázs rádióriporter, Romsauer Lajos, a Homerosz volt vezetője, Nagy Sándor, a Háttér Társaság a Melegekért archívumának és könyvtárának „atyja”, valamint „Gazsi”, a VándorMások vezetője, egyben a Mozaik Keresztény Közösség egyik alapítója és motorja, tavaly pedig Melegség és Megismerés program. Kulturális díjunkat átvehette már Nádasdy Ádám költő-nyelvész, Gordon Agáta író, Douglas Conrad amerikai filmes (az első budapesti melegfelvonulás egyik szervezője), tavaly pedig a „Leszbikus Herstory” Projekt.

Rendszeresen végzünk kutatásokat is: ilyen volt a 2003-2004-es a Transzszexuálisok az egészségügyi- szociális ellátórendszerben elnevezésű kutatás, valamint a 2007-es és a 2010-es LMBT kutatás is.

Munkánkban továbbra is arra törekszünk, hogy minél eredményesebben dolgozzunk az LMBT közösségért, valamint a leszbikusok, melegek, biszexuálisok és a transzneműek láthatóbbá tételéhez hozzájáruljunk.

Hatter.hu

Témák