Több száz azonos nemű pár nevel gyereket Magyarországon | Háttér Társaság

Több száz azonos nemű pár nevel gyereket Magyarországon

Több száz azonos nemű pár nevel gyereket Magyarországon

A közbeszédben egyre gyakrabban fordulnak elő nemcsak homofób, hanem kifejezetten szivárványcsalád-ellenes megnyilvánulások is, miközben már a három évvel ezelőtti adatok szerint is több száz azonos nemű pár nevel gyereket Magyarországon. A Háttér Társaság tudatosságnövelő és érzékenyítő kampányt indít a témában, melynek részeként plakátokat is kihelyeznek a főváros számos pontján. 

„Nem csak elméleti kérdésről van szó, amikor az azonos nemű párok gyerekvállalásáról beszélünk. Magyar szivárványcsaládok a valóságban is léteznek. Ezért a kampányunkat létező családok bevonásával dolgoztuk ki” - mondta el Dombos Tamás, a Háttér Társaság ügyvivője egy keddi sajtótájékoztatón.

A magyarok többsége (56%-a) igenis családnak tartja, ha egy bejegyzett élettársi kapcsolatban élő azonos nemű pár nevel gyereket. Alig egyharmaduk (34%) gondolja úgy, hogy a gyereknek jobb, ha külföldre adják örökbe, mint ha magyar azonos nemű szülők nevelik, és ennél is kevesebben (30%) gondolják úgy, hogy egy gyereknek jobb helye lenne a gyermekvédelmi rendszerben, mint azonos nemű szülőkkel, és csupán 17%-uk  gondolja azt, hogy el kell venni szüleiktől a szivárványcsaládban nevelkedő gyermekeket.

„Ezek a számok azt mutatják, hogy a magyarok nem értenek egyet a szivárványcsalád-ellenes kirohanásokkal” - hangsúlyozta Dombos Tamás. „Arra kérünk minden közéleti szereplőt, hogy odafigyelően, tiszteletteljesen, és mindenek előtt a szivárványcsaládokban nevelkedő gyerekek érdekeit szem előtt tartva mondjanak véleményt.  Azokat pedig, akik támogatják a szivárványcsaládokat, arra kérjük, hogy álljanak ki mellettük” - tette hozzá. 

Az idei Eurobarometer kutatásból az látszik, hogy miközben az Európai Unióban az elmúlt négy év alatt öt százalékponttal nőtt azok aránya, akik támogatnák az LMBTQI emberek egyenjogúságát, addig Magyarországon ez csökkenő tendenciát mutat. Ezzel párhuzamosan hazánkban egyre gyakoribbá váltak és erősödtek a LMBTQI-jogokkal foglalkozó civil szervezetekkel szembeni támadások az elmúlt időszakban. Sajnos a kormányzat részéről nem érkezett olyan reakció, amely elítélte volna ezeket a cselekményeket. A homofób megnyilvánulások mellett az utóbbi időben egyre gyakrabban jelennek meg a közbeszédben a kifejezetten szivárványcsalád-ellenes felhangok is. 

A Háttér Társaság Budapest számos pontján kültéri plakátokat helyezett el, hogy minél szélesebb rétegben tudatosítsák, hogy léteznek azonos nemű szülők Magyarországon, és hogy a többségi társadalmon is nagyban múlik, hogy mennyire lesz könnyű az ilyen családban felnövő gyermekek boldogulása. Erre a Facebookon terjesztett kisfilmekben is felhívják a figyelmet. 

Az idézett közvéleménykutatást a Magyar LMBT Szövetség  megbízásából a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet végezte 2019 szeptemberében. Az adatfelvétel 1200 fős országos reprezentatív mintán személyes megkérdezéssel készült. A kutatás az „Itt vagyunk! Az LMBTQI emberek magyarországi társadalmi elfogadásának növelése közösségi megerősítés és szemléletformálás útján ” c. projekt része, amely az Európai Unió Jogok, egyenlőség és polgárság programja (2014–2020) támogatásával valósul meg.

Témák