Történelmi csúcson a melegek elfogadottsága Magyarországon | Háttér Társaság

Történelmi csúcson a melegek elfogadottsága Magyarországon

Történelmi csúcson a melegek elfogadottsága Magyarországon

A magyarok többsége nem szeretné, ha a kormány döntené el, hogy mit tanítanak az iskolákban szexuális nevelés keretében, és azt is támogatják, hogy a fiatalok halljanak a szexuális és nemi kisebbségekről – derül ki az Amnesty International Magyarország és a Háttér Társaság által megrendelt reprezentatív közvélemény-kutatásból, amelyet a Medián készített.

A kutatásból kiderül, hogy a megkérdezettek 46%-a ismer személyesen az LMBTQI közösséghez tartozó embert, és 73% elutasítja azt a kormány által hangoztatott hazug állítást, hogy a meleg és leszbikus emberek megrontanák a gyermekeket. 2020 májusában a kormánytöbbség az LMBTQI emberek elleni kormányzati gyűlöletkampány első jogalkotási felvonásaként ellehetetlenítette a transz és interszex emberek számára nemük jogi elismerését, ebből a felmérésből az is kiderül, hogy a társadalom többsége (74,5%) szerint engedni kellene, hogy a transznemű emberek hivatalosan is megváltoztathassák a nemüket és nevüket az irataikban. A házassági egyenlőséget 59% támogatja, míg 69% szerint az azonos nemű párok is lehetnek jó szülők. Két évvel ezelőtt, 2019-ben az azonos neműek házasságát még csak 33% támogatta.

„A kutatásunk is megerősítette, hogy a magyar társadalom sokkal elfogadóbb, mint a kormány. A hazug és gyűlöletre építő politikának nincsen társadalmi többsége, ezért is fontos, hogy mindenki kiálljon az LMBTQI emberekért, és ne engedjen a gyűlöletnek.” – mondta Dudits Luca, a Háttér Társaság ügyvivője.

A közvélemény-kutatásban hangsúlyosan szerepelt az iskolai nevelés témaköre. Ezekben a kérdésekben is bőven többségben vannak a kormányzati propagandát ellenzők. 66% szerint helyes, ha az iskolai tananyag része, hogy a fiatalok hallanak a szexuális kisebbségekről, 82% szerint a fiatal életkorának és érettségi szintjének kell eldönteni, mikor és hogyan hall a témáról. Az is világosan látszik, hogy a társadalom elsöprő többsége, 83%-a nem hiszi el azt az abszurd állítást, hogy valaki meleggé válna attól, ha az iskolában hall a témáról.

Az is kiderül, hogy a megkérdezettek 90%-a szerint az iskolákban biztosítani kell az életkornak megfelelő szexuális nevelést, és nem a kormánynak, hanem a szülőknek és a tanároknak kell eldönteniük, hogy mit tanítanak ebben témakörében (86% értett egyet ezzel az állítással). Annak a kormányzati intézkedésnek sincs társadalmi támogatottsága, hogy az állam döntse el, mely szakértők és szervezetek tarthassanak például iskolai zaklatással, bántalmazással kapcsolatos képzéseket; a megkérdezettek 85%-a szerint a tanároknak szabadon, saját belátásuk szerint kellene dönteniük abban a kérdésben, hogy kinek a segítségét veszik igénybe.

„A napnál világosabb, hogy a többség nem szeretné, ha az állam döntene az iskolai szexuális nevelés kérdésében vagy arról, hall-e a gyermekük a szexuális és nemi kisebbségekről. Olyan témáknak tartják ezeket, amelyekről fontos, hogy a fiatalok halljanak, és bíznak a tanárokban és az általuk meghozott döntésekben. A többség álláspontja tehát világos: a jogsértő homofób és transzfób törvényt nem akarják.” – mondta Vig Dávid, az Amnesty International Magyarország igazgatója.

Az idézett közvélemény-kutatást az Amnesty International Magyarország és a Háttér Társaság megbízásából a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet végezte 2021. július 13 és 19. között, 1000 fős országos reprezentatív mintán telefonos megkérdezéssel. Az adatközlés során a válaszadást megtagadókat, illetve a kérdésben állást foglalni nem tudókat figyelmen kívül hagytuk. 

Az azonos neműek házasságának elfogadottságára vonatkozó 2019-es adat forrása: Special Eurobarometer 493.

Témák