Törvénytelenségre buzdítja a Miniszterelnökség az oktatási intézményeket | Háttér Társaság

Törvénytelenségre buzdítja a Miniszterelnökség az oktatási intézményeket

Fotó: Árvai Károly/kormany.hu

A Meseország mindenkié c. mesekönyv oktatási intézményekben való használata nem hogy nem árt a fiataloknak, de kifejezetten előnyükre válik. A mesekönyv állami szervek, önkormányzatok és oktatási intézmények részéről történő betiltása jogellenes hátrányos megkülönböztetés.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter mai sajtótájékoztatóján büntetőeljárásokkal fenyegette meg azokat az oktatási intézményeket és fenntartóikat, amelyek elérhetővé teszik a Meseország mindenkié címet viselő mesegyűjteményt. Gulyás szerint a mesekönyv használata felveti a kiskorú veszélyeztetésének gyanúját. 

A miniszter állításával szemben a szakemberek által is elismert, rendkívül népszerű mesekönyv nem hogy nem ártalmas a gyermekeknek, de kifejezetten hasznos számukra, hogy az életkoruknak megfelelő formában találkozhatnak bennük a társadalmi sokszínűség kérdéseivel. A mesekönyvben idősek, romák, kerekesszékkel közlekedők, szegénységben élők és hősies lányok mellett leszbikus, meleg vagy transznemű mesehősök is szerepelnek. A mesekönyv a szexualitás témájával egyáltalán nem foglalkozik, a leszbikus és meleg mesehősök pont ugyanúgy jelennek meg benne, mint a hagyományos mesékben a heteroszexuális szereplők. Ha a gyermekeknek nem káros az, hogy Hófehérkét csókjával menti meg a királyfi, vagy Hamupipőke egész este a herceggel táncol, akkor az sem ártalmas számukra, ha Batbaján azonos nemű párja mellett találja meg a boldogságot. 

Azok az oktatási intézmények tehát, amelyek könyvtárukban elérhetővé teszik a mesekönyvet, esetleg tanóra keretében dolgoznak fel belőle egy-egy történetet, nem hogy bűncselekményt nem követnek el, de a Kormány által kiadott Nemzeti Alaptanterv követelményeinek tesznek eleget, amely szerint a tananyagnak olyan alapvető értékeket kell közvetítenie, mint a megértés, az együttérzés, a törődés, a szabadság, az igazságosság, a méltányosság, a tolerancia és az önazonosság. 

Azok az állami szervek, önkormányzatok vagy oktatási intézmények viszont, amelyek az alapján tiltanak be egy mesekönyvet, hogy abban meleg, leszbikus vagy transznemű mesehősök is szerepelnek, jogellenesen cselekszenek. Az egyenlő bánásmódról szóló törvény ugyanis a magyar állam, a helyi önkormányzatok és a köznevelési intézmények számára előírja, hogy eljárásaik és intézkedéseik során szexuális irányultság vagy nemi identitáson alapuló hátrányos megkülönböztetést ne alkalmazzanak. Amikor a miniszter arra utasítja az oktatási intézményeket és fenntartóikat, hogy a mesekönyvet tiltsák be, törvénysértésre szólítja fel őket. 

Gulyás Gergely megszólalása kísértetiesen emlékeztet az Oroszországban néhány éve bevezetett, a gyermekeket a hagyományos családi értékek tagadására vonatkozó információktól megvédeni hivatott, a nyilvánosságban egyszerűen csak “a homoszexuális propagandát tiltó törvényként” elhíresült jogszabályra. A jogszabályt számos nemzetközi emberi jogi fórum, így a Velencei Bizottság, az Európa Tanács és az ENSZ Gyermekjogi Bizottsága is elítélte, mivel nem hogy nem védi a gyermekeket, de kifejezetten ártalmas nekik, ha nem férnek hozzá életkoruknak megfelelő módon a témában szükséges információkhoz. Az Emberi Jogok Európai Bírósága az Alekseyev kontra Oroszország ügyben kimondta: “Semmilyen tudományos bizonyíték vagy szociológiai adat nem áll a Bíróság rendelkezésére, amely azt sugallná, hogy a homoszexualitás puszta említése, vagy a szexuális kisebbségek társadalmi helyzetével kapcsolatos nyílt társadalmi vita hátrányos hatással volna a gyermekekre vagy a védtelen felnőttekre. Ellenkezőleg, csak tisztességes és nyilvános társadalmi vita útján lehet az ilyen összetett kérdéseket, mint a jelen ügyben felmerült kérdést is, megvitatni.” Az ENSZ Emberi Jogi Bizottsága a Fedotova kontra Oroszország ügyben pedig azt hangsúlyozta: egész más jelent “gyermekeket valamely szexuális cselekményben való részvételre rábírni”, mint valakinek “a szexuális identitását kifejezni” vagy “annak elfogadására felhívni”. Míg az előbbi nyilvánvalóan jogellenes, az utóbbi az értékalapú nevelés fontos része.

Felszólítjuk Gulyás Gergelyt, hogy a jövőben tartózkodjon attól, hogy oktatási intézményeket illetve azok fenntartóit megalapozatlan büntetőeljárásokkal fenyegesse, illletve azokat jogellenes hátrányos megkülönböztetésre szólítsa fel. 

A mesekönyvet pedig ajánljuk minden olyan szülőnek és oktatási intézménynek, amely fontosnak tartja, hogy a fiatalok számára természetes legyen a társadalmi sokszínűség, és a kisebbségek felé ne félelemmel és gyűlölködéssel, hanem kíváncsisággal és megértéssel forduljanak. 

 

Témák