Transz jogok az EU Alapjogi Ügynökségének napirendjén | Háttér Társaság

Transz jogok az EU Alapjogi Ügynökségének napirendjén

EU Alapjogi ÜgynökségKétnapos műhelybeszélgetést tartott az Európai Unió Alapjogi Ügynöksége az Európa Tanács emberi jogi biztosának közreműködésével Bécsben a transznemű személyeket érő erőszak és munkahelyi diszkrimináció témájában. A műhelybeszélgetésen egyesületünk is részt vett. 

A bécsi székhelyű Alapjogi Ügynökség az Európai Unió egyik szerve, feladata, hogy kutatásokkal, jelentésekkel, ajánlásokkal segítse elő az alepvető jogok érvényesülését az Európai Unió tagállamaiban. 2007-es megalakulás óta az Ügynökség kiemelten foglalkozik a leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű emberek helyzetével, 2008-ban az LMBT emberk jogi, 2009-ben táradalmi helyzetét feldolgozó jelentéseket tettek közzé. Tekintettel a jelentős jogi fejleményekre, 2010-ben a jogi jelentés új kiadása az azóta történt fejleményekről is beszámolt. 2012 során az ügynökség egy nagyszabású kérdőíves kutatást tervez az EU valamennyi országában az LMBT emberek diszkriminációs tapasztalatáról. 

A szeptemberi műhelybeszélgetés célja az volt, hogy az LMBT csoporton belül a transznemű személyeket leginkább érintő kérdések (transzfób erőszak, munkahelyi diszkrimináció) kapcsán meghallgassák az érintettek civil szervezeteinek, illetve a témával foglalkozó kormányzati szereplőknek a véleményét, hogy hogyan lehetne hatékonyabban érvényt szerezni az Ügynökség ajánlásainak, illetve, hogy a tervezett kutatásba hogyan lehetne minél több transz válaszadót bevonni. A műhelybeszélgetés szervezésébe bevonták az Európa Tanács emberi jogi biztosát is, aki szintén kiemelten foglalkozik ezzel a területtel. 

A műhelybeszélgetésen Magyarországról a Háttér Társaság a Melegekért munkatársa, illetve a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium képviselője vett részt. 

Témák