Transzfób, gyűlöletkeltő tartalomért bírságolták meg a PestiTV-t | Háttér Társaság

Transzfób, gyűlöletkeltő tartalomért bírságolták meg a PestiTV-t

Kulcsszavak: 
sajtóközlemény, NMHH
Transzfób, gyűlöletkeltő tartalomért bírságolták meg a PestiTV-t

A Pesti TV dehumanizáló, a transz emberek méltóságát porba tipró műsora miatt a Háttér Társaság a Médiatanácshoz fordult. A hatóság elmarasztalta a Pesti TVt és 400 000 Forint bírság megfizetésérére kötelezte.

2021 decemberében sugározta a PestiTV azt az elvileg karácsonyi témájú műsorát, amelyben a műsorvezető és beszélgetőpartnerei a transznemű emberek méltóságát és nemi identitását tagadó megjegyzéseket tettek. 

A háromnegyed órás műsorban a beszélgetők ismétlődően az „ő” helyett „ez”/„az”/„ezt” névmásokat használtak, ami azt az üzenetet hordozza, hogy a transznemű embereket nem tekintik embernek. A dehumanizáló beszéd mellett a műsorban résztvevők a transznemű nőkre “férfiként” hivatkoznak, ezzel tagadva, hogy transznemű személyeknek joguk lehet nemi identitásuk megélésére és elismerésére.

Az effajta kommunikáció a többségi társadalom felé azt közvetíti, hogy a transz emberek kevésbé értékes, tiszteletre méltó tagjai a társadalmunknak. A beszélgetés résztvevői ezen kívül tényszerűen kijelentik, hogy a transz emberek “megérdemlik”, hogy fizikai zaklatás vagy támadások áldozatai legyenek (“Senki nem cipőzné meg, pedig néha azt érdemelné az ilyen”).

Az ilyen kijelentések nemcsak elfogadottá teszik az LMBTQI és kifejezetten a transz emberek elleni erőszakot, hanem egyenesen felhívnak arra. A tavaly elfogadott propagandatörvényt követően megszaporodott támadások elkövetői is gyakran hivatkoznak a tettük vélt törvényi megalapozottságára.

A Háttér Társaság Jogsegélyszolgálata ezért a Médiatanácshoz fordult. A hatóság a Háttér Társaság bejelentése nyomán indult eljárásban megállapította, hogy a műsorban elhangzottak alkalmasak lehettek egy kisebbség kirekesztésére, valamint nem tartották tiszteletben az emberi méltóságot. A Médiatanács a PestiTV-t 400.000 forint bírság megfizetésére és közlemény közzétételére kötelezte.

“Örömmel fogadtuk a Médiatanács döntését, amellyel ebben az ügyben fellépett a transz emberek méltóságát súlyosan sértő szélsőséges megnyilvánulásokkal szemben. Szeretnénk, ha minden hasonló esetben - akár hivatalból is - eljárna és gátat szabna az LMBTQI embereket kirekesztő, gyakran erőszakra felhívó beszédnek.” – kommentálta a döntést Dr. Polgári Eszter, a Háttér Társaság Jogi Programjának munkatársa.

Témák