Ügyészség: vizsgálnia kell a rendőrségnek a náci karlendítést a Pride-on | Háttér Társaság

Ügyészség: vizsgálnia kell a rendőrségnek a náci karlendítést a Pride-on

Fotó: Bődey János / Telex

Homofób skandálások és náci karlendítés miatt tett a Háttér Társaság feljelentést a 2021-es Pride felvonulás ellentüntetőinek magatartása miatt. A rendőrség lesöpörte a feljelentést, azonban az ügyészség helyt adott panaszunknak, és a rendőrséget újbóli kivizsgálásra utasította.

 

A 2021-es Pride felvonulás résztvevőit maroknyi feketébe öltözött ellentüntető várta a Fővám térnél kihelyezett kordonok mögött. Takarodjatok, mocskos buzik! skandálták, volt köztük, aki eközben náci karlendítést is tett, ahogyan több hírportál is rögzítette. A közhiedelemmel ellentétben a közösség tagja elleni erőszak, azaz a gyűlölet-bűncselekmény megvalósulásához nem szükséges, hogy az elkövetők az áldozatot fizikailag bántalmazzák, elég, ha az adott cselekmény alkalmas arra, hogy az áldozatokban riadalmat keltsen. Az ellentüntetők kinézete, a homofób bekiabálások és a náci karlendítés együttesen pedig igenis alkalmas erre.

 

A felvonulást szervező Budapest Pride jelzése alapján ezért a Háttér Társaság Jogsegélyszolgálata feljelentést tett közösség tagja elleni erőszak miatt. A rendőrség azonban a feljelentésben foglaltakat figyelmen kívül hagyva arra a következtetésre jutott, hogy az ellentüntetők nem követtek el bűncselekményt. A téves értelmezés miatt a Háttér Társaság az ügyészséghez fordult, amely helyt adott a panasznak, és megerősítette, hogy a rendőrség törvénysértően utasította el a feljelentést. Kifejtik, hogy az ellentüntetők magatartása felveti a közösség tagja elleni erőszak gyanúját, ezért a rendőrségnek le kell folytatni a nyomozást az ügyben.

 

„Az ellentüntetők gyakran a szólásszabadság jogára hivatkoznak, de a magyar jog egyértelmű: a szólásszabadság joga nem terjed ki más emberek és csoportok méltóságának megsértésére, mások megfélemlítésére. Üdvözöljük, hogy az ügyészség helyt adott a panaszunknak, és bízunk benne, hogy a rendőrség hathatós fellépésének köszönhetően a július 23-i Pride Felvonuláson hasonló félelemkeltő, jogellenes magatartásokra már nem fog sor kerülni,” mondta el Dombos Tamás, a Háttér Társaság Jogsegélyszolgálatának munkatársa.

Témák