Új projektünk: az Európa Tanács ajánlásának magyarországi megvalósulása | Háttér Társaság

Új projektünk: az Európa Tanács ajánlásának magyarországi megvalósulása

Az Európa Tanács épülete, StrasbourgSikerrel indult egyesületünk az ILGA-Europe pályázati felhívásán, amelynek célja az Európa Tanács 2010-ben elfogadott LMBT ajánlásának megvalósulását vizsgáló jelentés elkészítése.

2010 márciusában az Európa Tanács Miniszterek Bizottsága ajánlást fogadott el a szexuális irányultságon vagy nemi identitáson alapuló diszkrimináció elleni küzdelemről. A dokumentumot valamennyi tagállam, így Magyarország is elfogadta. Egy ilyen ajánlás azonban csak annyit ér, amennyi meg is valósul belőle. Az ILGA-Europe európai LMBT ernyőszervezet ezért pályázatot írt ki az ajánlás különböző tagállamokban történő megvalósulását vizsgáló jelentések elkészítésére.

A projekt keretében az ILGA-Europe által összeállított módszertan szerint jelentés készül az adott ország jogszabályairól, azok érvényesüléséről, valamint a különböző állami és nem állami kezdeményezésekről az LMBT emberek elleni diszkrimináció felszámolása területén. Mivel Magyarországon több kérdés kapcsán nem érhetőek el részletes kutatási adatok, egyesületünk a projekt keretében három kisebb kutatási programot is megvalósít: vizsgáljuk az interszexuális emberek hazai helyzetét, a transzneműek egészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférését, és az LMBT témák megjelenését az iskolai tankönyvekben.

Az elkészült országjelentések alapján az ILGA-Europe egész Európára kiterjedő összefoglaló jelentést készít. A legfontosabb magyar eredményekből 2013-ban kiadványt jelentetünk meg.

A projekt megvalósítását az ILGA-Europe 10.000 euróval támogatja.

Témák