Új projektünk fókuszában a leszbikus és transz nők elleni családon belüli és randierőszak | Háttér Társaság

Új projektünk fókuszában a leszbikus és transz nők elleni családon belüli és randierőszak

Bleeding Love2015 februárja és 2016 januárja között egyesületünk az Európai Bizottság támogatásával nemzetközi kutatási és tudatosságnövelő programot valósít meg a leszbikus és transz nőket érő családon belüli és randierőszak témájában.

Sokan nem is gondolnak rá, de az LMBTQI embereket családjuk, párjuk részéről is érheti bántalmazás. Az azonos nemű párkapcsolatban élő leszbikus és biszexuális nők, valamint transznemű nők különösen sérülékeny csoportot alkotnak, ha partnerkapcsolati bántalmazásról van szó. Esetükben egyrészt összeadódik a nők elleni szexista, valamint a transzfób és homofób erőszak, másrészt hátrányos helyzetükből adódóan még nehezebb segítséget kérniük és kapniuk. Kutatásunkban a családon belüli, valamint a randihelyzetben előforduló  (azaz nem állandó partner által elkövetett) fizikai, szexuális, gazdasági és lelki bántalmazást is vizsgáljuk, hiszen a leszbikus és transz nők életében a család és az ismerkedés is kiemelt veszélyekkel jár a társadalom homo- és transzfóbiája miatt.

A 2015 februárjában induló “Bleeding Love” (Vérző szeretet): Tudatosságnövelés a leszbikus és transz nőket érő családon belüli és randierőszak kapcsán az Európai Unióban című projekt célja, hogy egy nemzetközi összehasonlító kutatás keretében feltárja a vizsgált országokban a leszbikus és transz nők elleni párkapcsolati erőszak formáit, okait, valamint azokat a jó gyakorlatokat, amelyekkel megelőzhető a bántalmazás. A kutatást tudatosságnövelő kampány kíséri, amely az érintettek és a szélesebb társadalom figyelmét is felhívja a problémára. Esettanulmányok, kutatási jelentések, információs füzetek, videokampány, blog- és Twitter-bejegyzések, fotókiállítás és nemzetközi konferencia segítik az erőszak láthatóvá tételét és leküzdését. 

A kutatás az Európai Unió nyolc tagállamára terjed ki, ezek: Belgium, Bulgária, Egyesült Királyság, Litvánia, Horvátország, Magyarország, Olaszország, Portugália.

A projekt a Brescai Egyetem koordinálásával, nyolc európai LMBTQI szervezet (az Avvocatura per i Diritti LGBT, a Zagreb Pride, a bolgár Bilitis Alapítvány, a litván LGL, az ILGA Portugal, a brit Broken Rainbow, a belgiumi Cavaria, valamint a Háttér) együttműködésében valósul meg.

A projektet az Európai Bizottság Jogérvényesülés programja támogatja a Daphne III program (a gyermekek, fiatalok és nők elleni erőszakkal szembeni küzdelem) keretében. A támogatásból a Háttér Társaságnak 21.760 euró jut.

Témák