Újabb eszközzel próbálják ellehetetleníti a független civil szervezeteket | Háttér Társaság

Újabb eszközzel próbálják ellehetetleníti a független civil szervezeteket

Kiderült mire jó a gyakorlatban a civilellenes regisztrációs törvény: újabb eszközzel próbálják ellehetetleníti a független civil szervezeteket

Az elmúlt hetekben meglepő kéréssel szembesültek azok a civilek, köztük egyesületünk is, akik az európai unió Erasmus+ programjának forrásaira pályáztak. A pályázatok magyarországi elbírálója, a Tempus Közalapítvány - korábbi gyakorlatától eltérve - az aktuális kiírásban elkezdte felszólítani a pályázókat, hogy nyilatkozzanak: megfelelnek-e a külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról szóló törvényben foglaltaknak. 

A 2017-es civilellenes törvény külföldről is támogatást kapó civil szervezetek kötelező regisztrációját írta elő. Ezt akkor több civil szervezet is bojkottálta, a jogszabállyal szembeni tiltakozásból pedig megszületett a Civilizáció koalíció. Időközben bebizonyosodott, hogy a törvény ellentétes az európai uniós joggal. Néhány napja már az is tudható, hogy az Országgyűlés tárgyalni fogja a jogszabály visszavonásáról szóló indítványt, ami egy újabb lépés afelé, hogy a regisztrációs törvényt hatályon kívül helyezzék. 

A Tempus Közalapítvány tehát egy olyan törvénynek való megfelelést vár el a civil szervezetektől, így tagjainktól is, amely az Európai Unió Bíróságának ítélete alapján jogsértő, tehát nem alkalmazható, és vissza kell vonni. Mindez egyetlen célt szolgál: civil szervezeteket adminisztratív módszerekkel zárni el európai uniós pályázati forrásoktól. A most bevezetett gyakorlat arra kényszeríti a pályázókat, hogy egy jogsértő törvény alapján egy olyan adatbázisba regisztráljanak, amelyről bírósági határozat mondja ki, hogy politikai célokat szolgál, és alkalmas a megbélyegzésre.

A Civilizáció kiáll ügyben érintett tagszervezetei, a Háttér Társaság, az Emberség Erejével Alapítvány, az Autonómia Alapítvány, es az Artemisszió Alapítvány, valamint minden pályázó civil szervezet mellett, akik lehetetlen döntésekre kényszerülnek a Tempus Közalapítvány jogsértő gyakorlata és a kormány civilellenes hadjárata miatt. 

A Közalapítvány pályázati döntéseivel szemben fellebbezni nem lehet, de a Civilizáció tagszervezetei, így egyesületünk is minden olyan jogi lépést megtesz, amely segíthet elérni, hogy a Tempus felhagyjon a civil szervezetek ellehetetlenítésével és megbélyegzésével.

A Civilizáció koalíciót azért hoztuk létre, hogy fellépjünk a civil szféra korlátozása ellen, és egy olyan szabad és tevékeny civil társadalom építésén dolgozzunk, amely a teljes magyar társadalom javát szolgálja. Hiszünk benne, hogy mindig lesznek civilek, akiknek fontos a környezetük jólléte, akik tenni fognak azért, hogy Magyarország jobb hely legyen. Hiszen a segítő szándékot nem lehet törvénnyel betiltani, sem adminisztrációval ellehetetleníteni.

Témák