Újra várunk jelentkezéseket a nem jogi elismeréséért folytatott stratégiai perünkhöz az Emberi Jogok Európai Bírósága előtt | Háttér Társaság

Újra várunk jelentkezéseket a nem jogi elismeréséért folytatott stratégiai perünkhöz az Emberi Jogok Európai Bírósága előtt

Újra várunk jelentkezéseket a nem jogi elismeréséért folytatott stratégiai perünkhöz az Emberi Jogok Európai Bírósága előttA Háttér Társaság jogsegélyszolgálata az Alkotmánybíróság 2023 februárjában hozott szégyenletes döntését követően úgy döntött, hogy az Emberi Jogok Európai Bíróságához (EJEB) fordul a nem jogi elismerésének visszaállítása érdekében. Felhívásunkra akkor közel százan jelentkeztek, korlátozott kapacitásainkra tekintettel azonban nem tudtunk több ügyfelet fogadni. Stratégiai pereskedésünk első körében 63 kérelmet nyújtottunk be az EJEB-hez. 

A Háttér jogsegélyszolgálatához érkező megkeresésekből sajnos továbbra is egyértelmű: a társadalmi valóságuk és a hivatalos okmányokban rögzített nemük és nevük közötti ellentmondás minden transz ember életét megnehezíti. A mindennapjaik részévé vált a hátrányos megkülönböztetés, a zaklatás és a megjelenésük és okmányaik közötti összhang hiánya miatti, emberi méltóságot sértő magyarázkodás. 

Amennyiben érintettként szeretnél csatlakozni a stratégiai pereskedéshez, és fellépnél az Emberi Jogok Európai Bírósága előtt is a transz emberek életét ellehetetlenítő jogszabállyal szemben, kérünk töltsd ki a

jelentkezési lapot.

Elsősorban olyan ügyfelek jelentkezését várjuk, akik betöltötték 18. életévüket, még nem adtak be nem- és névváltoztatásra irányuló kérelmet (sem 2020. május 19. előtt, sem azt követően), és rendelkeznek a transzneműséget (F64.00) megállapító pszichiáteri és pszichológusi szakvéleménnyel (utóbbi opcionális). 

Az eljárásban a Háttér Társaság ingyenes jogi képviseletet biztosít, az EJEB előtti pereskedés minden költségét vállaljuk. Az eljárással kapcsolatos leggyakoribb kérdésekre itt találsz választ.

A hozzánk fordulók adatait bizalmasan kezeljük, az eljárásban való részvételnek a (média)nyilvánosság vállalása nem feltétele. 

Ha az eljárással kapcsolatban további kérdéseid lennének, vedd fel velünk a kapcsolatot a transzper@hatter.hu email címen.

 

Témák