Újra várunk jelentkezéseket a nem jogi elismeréséért folytatott stratégiai perünkhöz az Emberi Jogok Európai Bírósága előtt | Háttér Társaság

Újra várunk jelentkezéseket a nem jogi elismeréséért folytatott stratégiai perünkhöz az Emberi Jogok Európai Bírósága előtt

Újra várunk jelentkezéseket a nem jogi elismeréséért folytatott stratégiai perünkhöz az Emberi Jogok Európai Bírósága előtt

Frissítés 2024. április 22-én: A nemzetközi pereskedéshez jelenleg nem fogadunk jelentkezéseket. Amennyiben ezzel kapcsolatban kérdésed merülne fel, írj nekünk a transzper@hatter.hu címre.

A Háttér Társaság jogsegélyszolgálata az Alkotmánybíróság 2023 februárjában hozott szégyenletes döntését követően úgy döntött, hogy az Emberi Jogok Európai Bíróságához (EJEB) fordul a nem jogi elismerésének visszaállítása érdekében. Felhívásunkra akkor közel százan jelentkeztek, korlátozott kapacitásainkra tekintettel azonban nem tudtunk több ügyfelet fogadni. Stratégiai pereskedésünk első körében 63 kérelmet nyújtottunk be az EJEB-hez. 

A Háttér jogsegélyszolgálatához érkező megkeresésekből sajnos továbbra is egyértelmű: a társadalmi valóságuk és a hivatalos okmányokban rögzített nemük és nevük közötti ellentmondás minden transz ember életét megnehezíti. A mindennapjaik részévé vált a hátrányos megkülönböztetés, a zaklatás és a megjelenésük és okmányaik közötti összhang hiánya miatti, emberi méltóságot sértő magyarázkodás. 

Amennyiben érintettként szeretnél csatlakozni a stratégiai pereskedéshez, és fellépnél az Emberi Jogok Európai Bírósága előtt is a transz emberek életét ellehetetlenítő jogszabállyal szemben, kérünk töltsd ki a

jelentkezési lapot.

Elsősorban olyan ügyfelek jelentkezését várjuk, akik betöltötték 18. életévüket, még nem adtak be nem- és névváltoztatásra irányuló kérelmet (sem 2020. május 19. előtt, sem azt követően), és rendelkeznek a transzneműséget (F64.00) megállapító pszichiáteri és pszichológusi szakvéleménnyel (utóbbi opcionális). 

Az eljárásban a Háttér Társaság ingyenes jogi képviseletet biztosít, az EJEB előtti pereskedés minden költségét vállaljuk. Az eljárással kapcsolatos leggyakoribb kérdésekre itt találsz választ.

A hozzánk fordulók adatait bizalmasan kezeljük, az eljárásban való részvételnek a (média)nyilvánosság vállalása nem feltétele. 

Ha az eljárással kapcsolatban további kérdéseid lennének, vedd fel velünk a kapcsolatot a transzper@hatter.hu email címen.

 

Témák