Ukrán LMBT-jogi konferencián jártunk | Háttér Társaság

Ukrán LMBT-jogi konferencián jártunk

2016. március 15-16-án Kijevben szerveztek konferenciát ukrán LMBT-szervezetek LMBT témák és Ukrajna Európai Uniós integrációja címmel, amelyen egyesületünk munkatársa is előadott.

Közel 150 aktivista, politikus és újságíró részvételével rendeztek konferenciát Kijevben az LMBT emberek jogairól. A konferencia apropóját Ukrajna Európai Uniós csatlakozása adta, hiszen az európai integráció feltétele az LMBT emberek jogaival kapcsolatos közösségi joganyag átültetése. 

[title]A konferencia során külön panelbeszélgetések folytak a társadalom és a politika hozzállásáról az LMBT kérdéshez, az LMBT emberek helyzetéről a kelet-ukrajnai konfliktuszónában, a gyűlölet-bűncselekmények kezeléséről, a bejegyzett élettársi kapcsolat bevezetésének lehetőségéről és a regionális együttműködés lehetőségéről. 

A résztvevők üdvözölték, hogy Ukrajna 2015-ben öt évre szóló Nemzeti Emberi Jogi Stratégiát fogadott el, amelynek végrehajtására irányuló első cselekvési terve több LMBT szempontból is releváns kormányzati lépést tartalmaz, így egy új átfogó antidiszkriminációs szabályozás elfogadása, a gyűlölet-bűncselekményekre vonatkozó büntetőjogi szabályok módosítása és egy nyomozati protokoll kialakítása, a nem jogi elismerésére vonatkozó új eljárás kidolgozása és a bejegyzett élettársi kapcsolat bevezetése.

Dombos Tamás, egyesületünk munkatársa a bejegyzett élettársi kapcsolattal foglalkozó panelbeszélgetésen vett részt, ahol a magyar szabályozással kapcsolatos tapasztalatokat osztotta meg a résztvevőkkel.

Témák