Üres asztalokkal érzékenyít a Budapest Pride és a Háttér Társaság Valentin-napon | Háttér Társaság

Üres asztalokkal érzékenyít a Budapest Pride és a Háttér Társaság Valentin-napon

Üres asztalokkal érzékenyít a Budapest Pride és a Háttér Társaság Valentin-napon

A Valentin-nap a szerelem ünnepléséről szól, mégis több ezer olyan pár él ma Magyarországon, akik nem merik ezt az alkalmat nyilvánosan ünnepelni. Ők azok az azonos nemű párok, akik inkább otthon maradnak az atrocitásoktól tartva. Erre hívja fel a figyelmet a Budapest Pride és a Háttér Társaság közös kampánya, amely során a kezdeményezéshez csatlakozó éttermekben egy-egy megterített üres asztal és az azon elhelyezett demonstráció és szivárványszínű gyertya hívja fel a figyelmet az asztal mellől hiányzó szerelmespárra.  

Napjainkban egyre nagyobb méreteket ölt az azonos nemű párokat érintő kirekesztés, a Háttér Társaság jogsegélyszolgálatához 2021-ben a megelőző évhez képest 25%-kal többen fordultak segítségért. Az Európai Unió Alapjogi Ügynökségének (FRA) LMBTQI közösséget 2019-ben vizsgáló kutatása szerint a megkérdezett magyarok 72%-a nyilatkozott úgy, hogy mindig vagy gyakran kerüli, hogy kézenfogva mutatkozzon azonos nemű párjával a bántalmazástól vagy fenyegetéstől tartva, 25%-uk pedig az elmúlt évben tapasztalt diszkriminációt vendéglátóipari egységben.


Az érintett párok közül ezért sokan nem mernek úgy ünnepelni, ahogy szeretnének. Tartanak az atrocitásoktól, amik egy-egy csókot vagy szerelmes pillanatot követhetnének, ha beülnének egy étterembe. A Budapest Pride és a Háttér Társaság ezért olyan budapesti éttermekkel fogott össze, akik szívesen látnak bárkit, akik kiállnak a kirekesztés ellen, és arra biztatnak mindenkit, hogy nyugodtan jöhetnek hozzájuk bármikor. A részt vevő éttermek február 14-én este 30-60 perces idősávokban szabadon hagynak egy-egy megterített, gyertyafényes asztalt, az asztalokon szivárványszínű gyertyával és a kampány üzenetét közvetítő táblával felhívva a figyelmet azokra, akik a homofób atrocitásoktól tartva nem ünnepelhetnek szabadon Valentin-napon.


„Reményt ad nekünk, hogy ennyi étterem csatlakozott az akcióhoz Az a célunk, hogy mozgalom legyen a hasonló megmozdulásokból, és eljussunk odáig, hogy az LMBTQI közösség tagjai is ugyanazt a szabadságot élvezhessék az év minden napján, mint a többségi társadalom tagjai” – mondta Radványi Viktória, a Budapest Pride szervezője. “Hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy milyen mindennapos hátrányos megkülönböztetést szenvednek el az LMBTQI emberek. Sokaknak nem magától értetődő, hogy megfogják a párjuk kezét, hiszen kinézik őket vagy beszólásokat szenvednek el. Egy olyan Magyarországért dolgozunk, ahol mindenki szabadon és biztonságban sétálhat a parkban vagy ülhet be vacsorázni a párjával.” - tette hozzá Dudits Luca, a Háttér Társaság ügyvivője.

A szemléletformáló kezdeményezéshez csütörtök estig 35 budapesti vendéglátóhely csatlakozott. Azért, hogy a demonstrációról ne csak az étterembe látogatók és a vendéglátóhelyek követői értesüljenek, az érzékenyítéshez hírességek is csatlakoztak (csütörtök estig 50-en), például Gryllus Dorka, Mautner Zsófia és Cynthia Dictator, valamint több fiatal véleményvezér is, például Szabó Hédinke, Palkovics Zóra és Király Lina.  

A közösségi médiában az #üresasztalok és #avalentinnapazvalentinnap hashtagek használatával pedig bárki felhívhatja környezete figyelmét az akcióra.

 

Témák