Válasz a Magyar Nemzet egyesületünknek küldött kérdéseire | Háttér Társaság

Válasz a Magyar Nemzet egyesületünknek küldött kérdéseire

A Heti Válasz e heti számában Soros, nyiss nekem tért... címmel megjelent írással kapcsolatban kaptunk kérdéseket a Magyar Nemzet újságírójától. A kérdésekre, melyek egyesületünknek a Nyílt Társadalom Intézet által adott támogatásához kötődnek, a mai napon válaszoltunk. A választ honlapunkon is közzétesszük.

A Magyar Nemzet újságírójának levele:

Tisztelt Háttér Társaság a Melegekért!

A Heti Válasz mai számában Soros, nyiss nekem tért... címmel cikk jelent meg arról, kiket és mennyi pénzzel támogat Soros György amerikai spekuláns a hozzá közel álló alapítványokon keresztül. A cikkben az Önök szervezetét is megemlítik, mint amely tavaly 18,9 millió forintos támogatást kapott az Open Society Foundationstól, és ez a bevételeik 77 százalékát jelenti.
Kérdezném ez alapján:

1. Mi a véleményük az ominózus írás Önökre vonatkozó részéről?
2. Milyen célra kapták ezt a támogatást?
3. A támogatásért cserébe elvárás-e Önök felé a Soros közeli alapítvány részéről, hogy részt vegyenek a politikai küzdelmekben is, nyíltan kiálljanak az ellenzék politikája mellett, az ellenzék retorikájához igazodóan bírálják a kormányt, és például „homofóbiával” vádolják bizonyos fórumokon a kabinetet?
4. Idén is pályáznak-e, és ha igen, mennyi pénzt szeretnének kapni a Soros közeli alapítványtól?

Válaszaikat várva, tisztelettel:

Pilhál Tamás
Magyar Nemzet

Egyesületünk válasza:

Tisztelt Pilhál Tamás!

A Heti Válasz e heti számában Soros, nyiss nekem tért... címmel megjelent írással kapcsolatos kérdéseire az alábbi válaszokat tudjuk adni.

Az egyesület nevében
Tisztelettel:

Hanzli Péter
ügyvivő

 

1. Mi a véleményük az ominózus írás Önökre vonatkozó részéről?

Úgy gondoljuk, hogy a cikk egyértelműen politikai szándékból íródott, a benne szereplő civil szervezeteket ezen célból vádolja politikai indíttatású “összeesküvésben” való részvétellel. Az írás egyesületünket - más szervezetekkel együtt - a “baloldal civiljei” között sorolja fel, ami nem igaz. Egyesületünk - a törvények betartásával, valamint céljaink és értékeink szellemében - pártoktól, pártpolitikától független szervezet. A cikk egyesületünkről azt írja, hogy “képviselői előszeretettel emlegetik a nemzetközi sajtóban a Fidesz homofób voltát, illetve hogy a kormány apránként elveszi a homoszexuálisok jogait”. Valóban, minden lehetséges fórumon felszólalunk a magyar kormány és a parlamenti többség leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű, queer és interszexuális (LMBTQI) emberek jogait sértő rendelkezései ellen, ezt azonban nem politikai megrendelésre tesszük, hanem mert ez egyesületünk feladata. Ugyanígy felléptünk az előző kormányzati időszakban is minden alkalommal, ha kormányzati szintű homofóbiával találkoztunk: tiltakoztunk, amikor a rendőrség 2008-ban betiltotta a Budapest Pride felvonulást, vagy amikor nem léptek fel kellő eréllyel a rendezvényen résztvevők biztonsága érdekében. Nem róható fel sem egyesületünknek, sem a pénzügyi támogatóinknak, hogy a jelenlegi politikai vezetés valóban számos olyan intézkedést fogadott el (pl. az Alaptörvény kirekesztő házasság és családfogalma, az élettársak jogainak csorbítása és a bejegyzett élettársi kapcsolat törlése a Ptk.-ból, a Budapest Pride felvonulás betiltása 2011 és 2012-ben), amely a magyar LMBTQI közösség tagjainak jogait jelentősen korlátozza. Igaz ugyan, hogy a támogatóink között jelentős összeggel szerepel a Soros Györgyhöz köthető Open Society Foundations, de ez egyrészt nem jelent “kitartottságot”, másrészt részben annak köszönhető, hogy a jelenlegi kormány a civil szervezeteknek szóló pályázatokat politikai alapon írja ki és bírálja el, ezért az állami források szerepe egyesületünk finanszírozásában az elmúlt években jelentősen visszaszorult.

2. Milyen célra kapták ezt a támogatást?

A pályázat keretében két alprogram kerül támogatásra: az egyik az érdekérvényesítési tevékenységünk, a másik a vidéki LMBTQI közösségek megerősítését tűzi ki célul. Az érdekérvényesítés keretében jogsegélyszolgálatot működtetünk a szexuális irányultság és nemi identitás szerinti hátrányos megkülönböztetés, zaklatás és erőszak áldozatai számára, megerősítjük a homofób és transzfób gyűlölet-bűncselekmények áldozatainak nyújtott támogatást, illetve kiemelt célterületeken (azonos nemű párok gyermekvállalása, transzszexuális személyek nemi átalakító beavatkozásokhoz való hozzáférése) stratégiai pereskedést folytatunk. A közösségfejlesztési alprogram keretében Szegeden, Miskolcon és Debrecenben, valamint a transz közösségben segítjük a helyi LMBTQI közösség önszerveződését; igényfelméréssel, képzésekkel, a helyi események támogatásával mozdítjuk elő fenntartható helyi struktúrák, szervezetek létrejöttét.

A pályázati célok és a támogatás összege honlapunkon másfél éve elérhető.

3. A támogatásért cserébe elvárás-e Önök felé a Soros közeli alapítvány részéről, hogy részt vegyenek a politikai küzdelmekben is, nyíltan kiálljanak az ellenzék politikája mellett, az ellenzék retorikájához igazodóan bírálják a kormányt, és például „homofóbiával” vádolják bizonyos fórumokon a kabinetet?

Nem. A pályázat szakmai anyagainak összeállítását egyesületünk munkatársai végezték el a hazai LMBTQI közösség szükségletei alapján. A program szakmai elemeibe az Open Society Foundations (OSF) sem a pályázat elkészítése, sem a megvalósítás során nem szólt bele. A cikk teljesen félreérti (vagy szándékosan félreérteti) a civil szervezetek és a donor-alapítványok viszonyát. A civil szervezetek (legalább is azok, amelyek nem függenek kormányoktól, pártoktól) autonóm módon állítják össze szakmai tevékenységüket, és ehhez próbálnak meg hazai vagy külföldi forrásból pénzügyi támogatást szerezni. Egyesületünk minden esetben felemeli a hangját, ha az LMBTQI embereket hátrányos megkülönböztetés éri, ha homofóbiát vagy transzfóbiát tapasztalunk, függetlenül attól, hogy azt állami vagy önkormányzati szerv, kormány, párt, egyház, civil szervezet, cég vagy magánszemély követi el.

4. Idén is pályáznak-e, és ha igen, mennyi pénzt szeretnének kapni a Soros közeli alapítványtól?

Igen. A pályázatot jelenleg állítjuk össze, várhatóan hasonló nagyságrendben fogunk támogatást igényelni.

Témák