Varsóban tartott találkozóval indult új projektünk a gyűlölet-bűncselekmények áldozatairól | Háttér Társaság

Varsóban tartott találkozóval indult új projektünk a gyűlölet-bűncselekmények áldozatairól

Projektindító találkozó Varsóban, 2015. február 19-22.

2015. február 19-22. között Varsóban tartotta projektindító találkozóját a HateNoMore című új nemzetközi projektünk, amely a gyűlölet-bűncselekmény áldozatok szükségleteinek érvényesítését tűzi ki céljául. 

A kutatások szerint Európa számos országában még ma is komoly problémát jelentenek az LMBTQI embereket érő homofób, illetve transzfób erőszakos támadások. A hatóságok gyakran erélytelenül lépnek fel az ilyen ügyekben, nem ritka az áldozatok érő megalázó bánásmód sem. A sértettek ezért sok esetben nem is tesznek feljelentést, ezért az elkövetők büntetlenül megússzák a támadásokat.

Ezt a problémakört járja körbe most induló kétéves, nemzetközi összefogásban megvalósuló projektünk, amely a HateNoMore: A homofób és transzfób gyűlölet-bűncselekmény áldozatok szükségleteinek figyelembe vétele - a bűnüldöző szervek tudatosságának növelése címet viseli. A projekt célja, hogy a jogi helyzet értékelése, a homofób és transzfób gyűlölet-bűncselekmények áldozatainak körében végzett interjús és kérdőíves kutatás révén útmutatót dolgozzon ki a bűnüldöző szervek és az áldozatsegítő szolgálatok részére a homofób és transzfób gyűlöletbűncselekményeknek áldozatul esett személyek szükségleteinek, szempontjainak megfelelő figyelembe vételére. Az országokra szabott útmutató kidolgozását követőn rendőrök, ügyészek és az áldozatsegítő szolgálat munkatársai számára szervezünk képzéseket, az útmutatóban foglaltak elsajátíttatására. 

A projekt 2015 januárjától 2015 decemberéig tart, a Háttér Társaság mellett a Kampania Przeciw Homofobii (Lengyelország), a Kontra (Horvátország), az LGL (Litvánia), a Mozaika (Lettország), a Varsói Egyetem és a Lengyel Antidiszkriminációs Jogi Társaság szervezetek vesznek benne részt. 

A projektet az Európai Bizottság Alapvető jogok és állampolgárság programja támogatja, a támogatásból a Háttér Társaságnak 83.858 euró jut.

Projektindító találkozó Varsóban, 2015. február 19-22. Projektindító találkozó Varsóban, 2015. február 19-22. Projektindító találkozó Varsóban, 2015. február 19-22.

 

Témák