Vidéki közösségépítés és strasbourg-i pereskedés új projektünk fókuszában | Háttér Társaság

Vidéki közösségépítés és strasbourg-i pereskedés új projektünk fókuszában

Open Society FoundationsKét éven keresztül évi 80.000 dollárral támogatja az Open Society Foundations egyesületünk működését. A projekt középpontjában a vidéki LMBT közösségek megerősítése, a gyűlölet-bűncselekmények elleni fellépés javítása és a diszkriminatív jogszabályok elleni strasbourg-i pereskedés áll. 

Két évnyi előkészítő munka után az Open Society Foundations Human Rights & Governance Grants és LGBTI Rights Initiative programja közös támogatást ítélt meg egyesületünk számára két évre, évi 80.000 dollár összegben. A program a hazai LMBT közösség megerősítését és új érdekérvényesítési módszerek meghonosítását tűzi ki célul. 

A támogatás révén továbbra is működtetni tudjuk ingyenes jogsegélyszolgálatunkat, ahová a szexuális irányultság vagy nemi identitás szerinti hátrányos megkülönböztetés, zaklatás vagy erőszak áldozatai fordulhatnak. A jogsegélyszolgálat kifejezett célja, hogy a gyermekvállalás és nemi átalakító beavatkozások társadalombiztosítási finanszírozása terén meglévő jogszabályi szintű hátrányos megkülönböztetés ellen különböző hazai és nemzetközi fórumokon, így a strasbourg-i Emberi Jogok Európai Bírósága előtt is felléphessünk. 

A program második pillére a homofób és transzfób gyűlölet-bűncselekményekkel szembeni állami fellépést próbálja megerősíteni célzott lobbizás, a (potenciális) áldozatoknak szóló kiadvány, illetve a rendőrség, ügyészség és döntéshozók számára szervezett képzések révén. 

A program harmadik pillére a magyarországi LMBT mozgalomban megfigyelhető területi egyenlőtlenségeken, illetve a transznemű közösség alacsony érdekérvényesítő képességén próbál javítani. A projekt keretében három vidéki városban és a transz közösségben kezdünk közösségépítő tevékenységbe, amelynek része képzések, fórumok, helyi konferenciák szervezése, illetve helyi szervezésben megvalósuló projektek támogatása. A cél, hogy e helyszíneken felkészült, fenntartható civil kezdeményezések alakuljanak ki az LMBT emberek érdekeinek képviseletére és közösségi életük szervezésére. 

Témák