Hírszolgálat | Háttér Társaság

Hírszolgálat

Közöm van hozzá - idén is Verzió Dokumentumfilm Fesztivál!

2016. november 8-án tizenharmadik alkalommal kerül megrendezésre a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál, amely idén is rengeteg érdekes filmmel és témával várja az érdeklődőket. 

Idén 62 film érkezik a fesztiválra több mint 30 országból.

A keresztény európai hódítók előtt ötféle nemet ismertek az őslakos amerikaiak

Amíg nem jött el a fehér keresztények istene Észak-Amerikába – és teremté az Úr őket férfivá és nővé – , addig az ottani természeti népek nem éltek szűk keretek közé szorítva: ötféle nemből is válogathattak.

A magyar nagykövetségeken is betiltották a szivárványos zászlót

Kizárólag magyar és EU-s, esetleg határon túli magyar közösségek zászlói loboghatnak a magyar követségeken, más zászlókat – például a Pride szivárványos zászlóját – nem szabad kitenni, és erre a jövőben sem ad engedélyt a külügyminiszter, tudtuk meg. Szlovákiában nemrég balhé lett egy hasonló ügyből, viszont  – a konzervatív! – Boris Johnson új brit külügyminiszter épp ellenkezőleg, egyik első lépéseként oldotta fel a Pride-zászlóra kihegyezett tiltást.

Fico kiakadt, mert a budapesti szlovák nagykövetség kitett egy szivárványos zászlót

Pengeváltás a szlovák kormányfő és pozsonyi külügyminisztérium között a budapesti nagykövetségen kihelyezett zászló miatt – címmel arról írt az MTI, hogy nyilatkozatban utasította rendre külügyminisztériumát Robert Fico szlovák kormányfő, amiért Szlovákia budapesti nagykövetsége a júliusi Budapest Pride rendezvény támogatásaként egy szivárványos zászlót helyezett ki a külképviselet épületére.

Hogyan áll Európa a melegekhez?

Magyarország nem tartozik Európa élmezőnyébe az LMBTQI-emberek jogainak kiterjesztésében, bár könnyen lehet, hogy hamarosan a magyar kormányzat is kénytelen lesz elismerni például az azonos neműek házasságát. Sok helyen, főleg Észak- és Nyugat-Európában már most evidencia a szexuális kisebbségek azonos megítélése, és mostanában az amerikai legfelsőbb bíróság döntése mellett több országban is történtek áttörések az ügyben. 

Miért nem fontosak a Fidesznek a melegek?

Orbán Viktor a '90-es években még támogatta a melegek egyenjogúságát, aztán a 2000-es években már annyi – a heteroszexuálisoktól kevesebb – jogot sem szavazott meg, amennyivel ma mégis rendelkeznek a magyar LMBTQ-párok. A Fidesznek és a kormánynak nincsen szexuális kisebbségekkel kapcsolatos stratégiája, és ha a politikusaik nyilvánosan beszélnek a témáról, abból sokszor fröcsögés lesz. Pedig jobb, ha lassan megbarátkoznak a gondolattal: ha még évekig kormányoznak, akkor külföldi nyomásra, de talán majd nekik kell, ha nem is bevezetni, de elismerni a melegházasságot Magyarországon.

„Ha befogják a szánkat, az nem szabadság!”

Ha még nem láttátok: itt egy kis videó, amelyet a Népszabadság készített a nemrég lezajlott Budapest Pride-ról. Érdekes és figyelemre méltó vélemények is elhangzanak, érdemes megnézni.
 

Sellők New York-ban

Az amúgy is színes – s mi tagadás, giccsbe hajló, noha ez jól áll neki – Coney Islandon, New York hatalmas vidámparkjában és strandján már 34 éve minden nyáron megrendezik a Marmaid Parade névre hallgató Sellőfesztivált. Sellőnek öltözött fétismodellek, transzneműek, öregek és fiatalok bolondos kavalkádján világsztráok is megfordulnak – nézőként –, s akit zavar az itthoni, nemzetközi összehasonlításban igencsak konszolidált Pride, annak ajánljuk, nézze meg ez a bulit, ingerküszöb-emelésért.

A párban élő melegek is örökbe fogadhatnak Csehországban

A cseh Alkotmánybíróság döntése szerint mostantól azok a melegek is örökbe fogadhatnak gyermeket, akik partneri kapcsolatban élnek, mivel a cseh pszichológusok szerint nem a szülők azonos vagy egymástól eltérő neme határozza meg, hogy a gyermek harmonikus fejlődését elősegítő környezetben nevelkedik vagy sem.

Az nem elég, hogy régen minden rosszabb volt

Talán és remélhetőleg az utolsó meleg (LMBT) generáció éli úgy az életét Magyarországon, hogy másodrendű polgárai az országnak. Hogy talán ezek az utolsó évek, amikor sok, a mindennapi életet meghatározó helyzetben titkolózniuk, szégyenkezniük vagy akár  – még ez a kifejezés is rettenetes – konkrétan félniük kell.

Témák