A bejegyzett élettársi kapcsolat ellen is kampányol az egyház | Háttér Társaság

A bejegyzett élettársi kapcsolat ellen is kampányol az egyház

A bejegyzett élettársi kapcsolat ellen is kampányt kezdett a katolikus egyház az amerikai Rhode Island államban, miután kulcsszerepet játszott a melegházasság legalizálását célzó törvény elbuktatásában.

A helyi egyházmegye újságjában egy aláírás nélküli vezércikk arra szólította fel a providence-i törvényhozókat, hogy vessék el a melegházasság alternatívájaként beterjesztett élettársi törvényt is, mivel az csak "ugródeszka" a homoszexuális házasságok elismeréséhez.

Gordon Fox, a helyi parlament vállaltan homoszexuális elnöke maga kezdeményezte a melegházasságról szóló törvény visszavonását, mivel úgy látta, hogy nincs esély az elfogadására. Bejelentette, hogy helyette a bejegyzett élettársi kapcsolatról terjeszt be törvényt, amely a házasság elnevezés nélkül adná meg a meleg pároknak is a házastársakat megillető jogokat.

A katolikus újság arra szólította fel a törvényhozókat, hogy a bejegyzett élettársi kapcsolat helyett a házasság mint férfi és nő kötelékének kőbe véséséről fogadjanak el törvényt. A vezércikk szerint a kompromisszumos alternatíva is aláássa a férfi és nő szent házasságának egyedülálló intézményét, mivel más néven ugyan, de egyenlő státust ad az azonos nemű pároknak.

Az egyház érvelése szerint a bejegyzett élettársi kapcsolat gyakran elvezet a melegházasság elismeréséhez, mint az történt például Connecticut, New Hampshire és Vermont államokban.

A bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló javaslatot ellenzi a melegházasság legalizálásáért küzdő szövetség, a Marriage Equality Rhode Island is, mert az szerintük továbbra is másodosztályú állampolgárként kezeli a melegeket.

Hatter.hu

Témák