A belga egyház feje szerint az AIDS nem Isten büntetése, hanem a természet igazságszolgáltatása | Háttér Társaság

A belga egyház feje szerint az AIDS nem Isten büntetése, hanem a természet igazságszolgáltatása

A belga katolikus egyház feje szerint az AIDS Isten büntetésénél is súlyosabb dolog: egyfajta belülről fakadó, isteni közbenjárás nélküli igazságszolgáltatás a "bántalmazott" természet részéről.

André Léonard érsek szerint az AIDS belülről fakadó igazságszolgáltatás, ami olyankor történik, amikor az ember rosszul bánik a természettel. "Amikor bántjuk a környezetet, végül ő bánt bennünket. És amikor bántjuk az emberi szeretetet, talán végül is ő áll bosszút rajtunk, bármiféle transzcendens erő beavatkozása nélkül" - mondja belga katolikus egyház első embere Beszélgetések című, eredetileg 2006-ban franciául megjelent interjúkötetben, amelynek "aktualizált" változatát a minap flamandul is kiadták. Az év elején hatalomra került belga katolikus prímás szerint "az emberi szeretet mély természetének megsértése mindig azzal a következménnyel jár, hogy katasztrófák történnek minden szinten".

Léonard szerint tehát az AIDS - más, korábbi (mondhatni kezdetleges) vallási nézetekkel, a közkeletű hiedelemmel ellentétben - nem Istennek a szexuális felszabadulást követő büntetése, hanem magának a természetnek a jogos bosszúja, amiért erőszakot tesznek rajta. Az egyház feje szerint tehát a homoszexualitás aberráció, eltévelyedés, az emberi természet megerőszakolása, ami természetes módon bosszulja meg magát.

A konzervatív nézeteiről ismert belga érsek érvelése túltesz a korábbi őrültségeken, amelyek azt hangoztatták, hogy az AIDS Isten büntetése a paráznaságért, a homoszexualitásért, a szabad szexualitásért, stb. Leonard érvelése ezen túllép: már nem is egy kegyetlen, gonosz Isten bosszújának tünteti fel a (a nyugati világban jórészt a homoszexuálisokat és a promiszkuózus életűeket) sújtó kórt, hanem a "megerőszakolt" természet jogos igazságszolgáltatásaként.

Az érsek szavai természetesen megbotránkozást keltettek Belgiumban, ahol azonos nemű párok akár házasodhatnak is törvényesen. Az Open VLD flamand liberális párt közleményében tűrhetetlennek nevezte az érsek szavait, amelyek "sértik a betegségben szenvedőket és mindazokat, akik törődnek velük". Az Ecolo frankofón zöldpárt felelőtlennek és veszélyesnek nevezte az érsek szavait, amelyek "éppoly ostobák, mint amilyen diszkriminatívak", és amelyek "különösen pusztító hatást gyakorolhatnak a fiatal melegek felnőttkori identitásának kialakulására".

Hatter.hu

Témák