A brit haditengerészet először képviseltette magát melegfelvonuláson | Háttér Társaság

A brit haditengerészet először képviseltette magát melegfelvonuláson

A Village People híres melegindulója, az In The Navy ritmusára menetelt az idei londoni melegparádén a brit haditengerészet 22 katonája. Ez volt az első eset, hogy a sokáig a maradiság fellegvárának számító „nagyhatalom” hivatalosan is képviseltette magát egy homoszexuális rendezvényen, sőt a világszerte nagy tekintély övezte haditengerészet a melegjogok élharcosa lett.

A brit kormány 2000-ben oldotta fel a homoszexuálisok katonai szolgálatának tilalmát, miután az Emberi Jogok Európai Bírósága elmarasztalta Londont az emberi jogok megsértésében. A szárazföldi és a légi erők személyezte azóta már többször is jelen volt egyenruhában nagy-britanniai melegparádékon, de a július 1-i londoni Europride volt az első, amelyen Őfelsége tengeri hadereje is fitogtatta izmait.

A haderőnem vezetése formálisan is engedélyezte az egyenruhában történő felvonulást a meleg matrózokat - akiknek 2000-ig szigorúan titkolniuk kellett nemi vonzalmukat -, sőt bátorította őket abban a reményben, hogy segítenek a verbuválásban.

A brit Királyi Haditengerészet ugyanis 180-fokos fordulatot végrehajtva igyekszik a lehető legnyitottabbnak mutatkozni és maga is aktív toborzókampányba kezdett a melegek körében. A haderőnem második embere, Adrian Johns ellentengernagy nemrég beszédet mondott egy meleg lobbyszervezetben és ígéretet tett egy olyan munkahelyi, bajtársi közeg megteremtésére, amelyben mindenkit a saját érdemei – nem pedig előítéletek - alapján ítélnek meg, amelyben értéknek tekintik a sokféleséget. Az admirális fogadkozott, hogy a brit haditengerészetnél mindent megtesznek a diszkrimináció, az előítéletek, a félelmek és a tudatlanság leküzdésére.

Hatter.hu

Témák