A csehek majdnem fele támogatja a melegházasságot | Háttér Társaság

A csehek majdnem fele támogatja a melegházasságot

A csehek majdnem háromnegyede helyesli, hogy a meleg párok bejegyeztethetik élettársi kapcsolatukat, közel a fele még azt is támogatná, ha házasodhatnának az azonos neműek, egyharmaduk pedig a meleg párok általi örökbefogadást sem ellenezné - tárta fel a CVVM közvéleménykutató intézet hétfőn közzétett friss felmérése.

A bejegyzett élettársi kapcsolatot támogatók aránya eléri a 72 százalékot, a melegházasság pártolónak aránya pedig a 45 százalékot. A megkérdezettek 38 százaléka úgy véli, hogy a melegeknek semmiféle problémájuk nem támadna abból, ha előbújnának; ugyanakkor 54 százaléka vélte úgy, hogy a homoszexuálisoknak nehézségeik támadnának másokhoz fűződő viszonyukban kisvárosban és falun, ha felfednék magukat. Az örökbefogadás engedélyezését a csehek egyharmada támogatná, 4 százalékponttal többen, mint egy évvel ezelőtt; háromötöd ellenzi azt.

A CVVM felmérése szerint főleg a fiatalok, a magasabb iskolai végzettségűek, a magasabb jövedelműek és a jobboldali szavazók pártolják a melegek jogait Csehországban, míg a katolikus egyház követői, a kereszténydemokrata és a kommunista párt szavazói körében magasabb az elutasítók aránya.

A reprezentatív felmérést május elején végezték 1115 személy megkérdezésével.

Hatter.hu

Témák