A felvonuló melegek kővel való megdobálására szólította fel a híveket egy bolgár pópa | Háttér Társaság

A felvonuló melegek kővel való megdobálására szólította fel a híveket egy bolgár pópa

Jogvédők nagy felháborodását váltotta ki egy bolgár pópa, aki arra szólította fel híveit, hogy a június végén esedékes szófiai melegfelvonulás résztvevőit dobálják meg kővel. A dél-bulgáriai Szliven egyik ortodox keresztény papja a kődobálást az esemény elleni tiltakozás "alkalmas formájának" vélte. Evgeni Janakiev egyúttal bírálta a főváros polgármesterét és az illetékes minisztert is, amiért zöld utat adtak a rendezvénynek. A pópa szerint a melegek "nyakukba kötött malomkővel a tenger mélyére valók".

Janakiev szavai tiltakozást váltottak ki jogvédők részéről. A Helsinki Bizottság bolgár képviselete jelentette is az esetet az állami ügyészségnek és a bolgár ortodox egyház püspöki konferenciájának. A bizottság szerint nyugtalanító az erőszakra való nyílt felhívás, amely az ország törvényeit és az egyház irányelveit is sérti.

A dveri.bg egyházi honlap kifogásolta, hogy a jogvédők szó szerint értik a lelkész szavait, aki Máté evangéliumának 18. fejezetéből idézett: "de aki megbotránkoztat csak egyet is ezek közül a kicsik közül, akik hisznek bennem, jobban járna, ha malomkövet kötnének a nyakába és a tenger fenekére vetnék".

A szliveni püspök nem fogalmazott még meg egyértelmű álláspontot az esettel kapcsolatban a Monitor című napilap szerint. Az egyházi vezető a homoszexualitásra utalva annyit mondott, hogy nem emelhet szót egy olyan dolog mellett, amelyet a Biblia határozottan ellenez.

A bolgár ortodox egyház zsinata minden évben kiad homoszexualitást elítélő nyilatkozatot, és így tett idén is, a június 30-ikára tervezett ötödik szófiai melegfelvonulás előtt . A csütörtökön közzétett nyilatkozat erkölcstelennek nevezi a melegfelvonulást és "az egyénre, a családra és a társadalomra elkerülhetetlül káros természetellenes szenvedélynek" a homoszexualitást, továbbá felszólítja a szülőket és a pedagógusokat, hogy ne engedjék meg, hogy gyerekek vagy diákok részesei vagy akár szemtanúi legyenek "ennek az oly egészségtelen demonstrációnak", amely "a csábításnak, a fesztültségnek és a konfliktusoknak kedvező helyzetet teremt".

Hatter.hu/MTI

Témák