A finn egyház bázisa támogatja a meleg párkapcsolatok szentesítését | Háttér Társaság

A finn egyház bázisa támogatja a meleg párkapcsolatok szentesítését

Az egyházközségi vezetőnek jelölt finn evangélikusok többség támogatja, hogy valamilyen formában az egyház is szentesítse azonos neműek párkapcsolatát.

A Finn Evangélikus-Lutheránus Egyházban november közepén választják meg a következő négy évre az egyházközségek új vezető testületeit, s ennek kapcsán nagyszabású véleménykutatás folyik a jelöltek körében az egyház honlapján.

Az egyházi vezetés által előre kidolgozott 14 kérdés egyik úgy hangzik, hogyan viszonyul a jelölt azonos nemű párok bejegyzett élettársi kapcsolatához és egyházi áldásban részesítésükhöz?

A megkérdezett jelöltek 78 százaléka támogatja, hogy a gyülekezetek közös imával fejezzék ki támogatásukat az életüket összekötő meleg pároknak, sőt 48 százaléka a meleg párok megáldását és a melegházasságot is pártolja.

Az internetes jelöltfaggatás segíti a híveket abban, hogy megtalálják a nekik legjobban megfelelő egyházközségi vezetőket. A jelöltkereső weboldal iránt már az első napon olyan nagy volt az érdeklődés, hogy a honlap lefagyott.

Az egyházközségi vezetők választása iránt kivételesen nagy az érdeklődés, ami legalábbis részben bizonyára annak tudható be, hogy heves vita bontakozott ki a homoszexualitás megítéléséről a kereszténydemokrata pártvezető szokatlanul kirekesztő televíziós megnyilvánulása nyomán.

A 30 ezer jelölt közül Apák napján, november 14-én választják ki a 10 ezer egyházközségi vezetőt a 2011-14 közötti időszakra. Idén első ízben már a 16 éves egyháztagok is szavazhatnak, ami várhatóan ugyancsak feltornássza a részvételt.

Pekka Haavisto, a helsinki parlament homoszexualitását nyíltan vállaló zöldpárti tagja közölte, hogy ő is fontolóra venné belépését a lutheránus államegyházba, ha az Svédország példáját követve engedélyezné azonos neműek házasságát.

A képviselő, volt miniszter jelenleg bejegyzett élettársi kapcsolatban él kedvesével, az ecuadori származású Antonio Floresszel. A zöldpárti honatya az elsők között legalizálta együttélését egy másik férfival azután, hogy a parlament 2002 őszén elfogadta a törvényt a bejegyzett élettársi kapcsolatról.

A svéd lutheránus egyház tavaly ősszel engedélyezte papjainak, hogy egyházi áldásban részesítsenek meleg házaspárokat.

Noha az egyháznak nem tagja, a számos ENSZ- és EU-misszióban szakértőként szerzett tapasztalatait Haavisto megosztja az egyházzal, sőt tagja az egyház külföldi segélyekkel foglalkozó szervezetének, a Finnchurchaid-nek.

A helsinki városi tanácsba is beválasztott Haavistót úgy emlegetik, mint a Zöldek lehetséges elnökjelöltjét a 2012-es választásokon.

Hatter.hu

Témák