A Fülöp-szigetek is "melegfilmet" nevezett Oscarra | Háttér Társaság

A Fülöp-szigetek is "melegfilmet" nevezett Oscarra

A Bwakaw plakátjaBanglades mellett egy másik "egzotikus" ország, a Fülöp-szigetek is melegtémájú játékfilmet nevezett Oscar-díjra idén az idegennyelvű filmek kategóriájában. Jun Robles Lana "Bwakaw" (Mohó v. Falánk) című alkotása egy öregedő homoszexuális férfi magányáról és elpuskázott lehetőségeiről szól. A filippínó filmművészet egyik legnagyobb alakjának főszereplésével, független produkcióként készült filmdráma jó kritikákat és már több díjat kapott, és járja a világ nagy filmfesztiváljait.

Címét a film az állatfőszereplőről, egy kóbor kutyáról kapta, amelynek parttalan elevensége, életvidámsága éles ellentétben áll, a főszereplő, a 70 éves homoszexuális Rene zsémbes természetével. Rene csak élete alkonyán merte felvállalni másságát, és már nem is vár semmit az élettől, úgy érzi, túl öreg a szerelemhez, és már csak a halálra készül: kevéske holmiját barátaira hagyományozta, és már koporsót is vásárolt olcsón egy kiárusításon. Bwakaw, a kutya azonban egy napon elpusztul, és Rene, akit Eddie Garcia veterán filippínó színész alakít, újra értékelni kezdi az életet, a kutya példájából tanulva teljes életet él.

Bár a katolikus és konzervatív Fülöp-szigetek társadalma meglehetősen toleráns a homoszexualitás iránt - az ország legnépszerűbb filmsztárja a melegségét büszkén vállaló, erősen feminin Vice Ganda -, a filmekben csak vicces figuraként szokták előfordulni melegek, s hogy mostani filmjét a szélesebb tömegek számára is fogyaszthatóvá tegye, Jun Lana is vígjáték formájában rendezte meg a homoszexuális karaktert komoly szerepben bemutató művet, remélve, hogy a közönség két kacagás között elgondolkodik a film mélyebb értelméről is.

A rendező a filmmel mentora, Rene Villanueva, a 2007-ben elhunyt író előtt tiszteleg, aki a film hőséhez hasonlóan csak későn vállalta fel a meleg életformát, és aki egyszerre volt nagyvonalú és mogorva, és aki megihlette a Bwakaw fő figuráját is. Jun Lana szeretné, ha művét nem melegfilmként skatulyáznák be, ezért azt hangsúlyozza, hogy az az öregedésről, a magányról, az elszalasztott lehetőségekről szól, és arról, hogy a vágyak milyen elválaszthatatlanul összefonódnak az életünkkel.

A Bwakaw egyike lett a 85. Oscar-díjra benevezett negyven alkotásnak, amelyeknek még az idén közzéteszik a szűkített, 10-es listáját, és amelyek közül januárban választják ki a díjra az Amerikai Filmakadémia által jelölt ötöt. Filippinó film még sosem került a jelöltek közé, sőt a szűkített listára sem.

Pikáns témájú filmet nevezett az Oscarra a világ egyik legszegényebb országa, Banglades is: a Gheti Putra Kamola (Kamola, az örömfiú) című zenés, kösztümös film egy kamaszkorú táncosfiúról szól, akibe a monszun idején beleszeret egy unatkozó földesúr és ezzel halálos veszélybe kerül, mert a feleség ki nem állhatja a szokatlan, új riválist, és összeesküvést sző a megölésére.

Hatter.hu

Témák