A genderelmélet első ízben a francia oktatásban | Háttér Társaság

A genderelmélet első ízben a francia oktatásban

 Előbb katolikus egyletek, majd nyomukban Nicolas Sarkozy francia köztársasági elnök jobboldali kormánypártjának, az UMP-nek mintegy 80 képviselője lázadt fel új oktatási segédanyagok ellen: a honatyák visszavonásukat követelik Luc Chatel oktatási minisztertől.

"E teória szerint az emberek nem férfiakra és nőkre oszlanak, hanem lényekre, akik a szexualitás különböző formáit gyakorolják, vagyis heteroszexuálisok, homoszexuálisok, biszexuálisok, transzszexuálisok. Ez nem tudományos, hanem filozófiai-szociológiai elmélet, amely szerint a nemi identitás nem biológiai, hanem kulturális konstrukció" - indokolják követelésüket a levél aláírói.

"A biológiai nem férfiként vagy nőként határoz meg bennünket, de mi nem ezért számítunk férfinak vagy nőnek. A nemi identitás életünk folyamán alakul ki a biológiai nem és a szociokulturális környezet állandó kölcsönhatásaként. (...) Lehetek férfi és vonzódhatok a nőkhöz, de érezhetem magamat 100 százalékig férfinak, és vonzódhatok a férfiakhoz, és ugyanez vonatkozik a nőkre re" - olvasható az egyik kifogásolt szövegkönyvben, amelyet a tekintélyes Hachette kiadó jelentetett meg.

A segédkönyvek elmagyarázzak, hogy a férfiasság vagy a nőesség elvárásainak való nem megfelelés érzése szenvedést okozhat egyeseknek, és hogy a nemi identitás és a nemi irányultság közti különbséget gyakran rosszul értelmezik.

A petíciót aláíró jobboldali parlamenti képviselők követelik, hogy az állam jobban ellenőrizze az iskolai könyveket, és hogy a genderelmélet ne kerüljön be a minisztérium által meghatározott tudományos programokba.

Katolikus egyesületek már 37 ezer aláírást gyűjtöttek össze egy petícióban, amelyben az iskolai szövegkönyvekben lévő "hibák kijavítását" követelik Luc Chatel oktatási minisztertől.

Egészen más véleményen van a szocialista ellenzék és a pedagógustársadalom. Az Unsa-Education, az egyik fő pedagógusszakszervezet szerint a bírálatok szöges ellentétben állnak a francia joggal, amely elvárja a szexuális irányultságnak nem pusztán az eltűrését, hanem a tiszteletét.

Az ellenzéki Szocialista Párt szerint az UMP-képviselők követelése formájában és tartalmában is elfogadhatatlan, s a jobboldal újra bizonyságát adja, hogy retrográd módon tekint a nemi identitások kérdésére. - Nem a politikusok feladata meghatározni a tankönyvek tartalmát - hangoztatta a párt, felszólítva a kormányt, hogy ítélje el a képviselők kezdeményezését és védje meg az iskolai könyveket a politikai beavatkozásoktól.

 

Hatter.hu

 

Témák