A homofóbia győzött az Oscar-gálán | Háttér Társaság

A homofóbia győzött az Oscar-gálán

Mégsem lett a másság ünnepe a hétfőre virradóra tartott Oscar-gála: a legtöbb kategóriában jelölt és az elmúlt hónapokban a világban az összes lehetséges díjat besöprő „Túl a barátságon” (Brokeback Mountain) a remények ellenére nem találtatott a legjobb filmnek, s több más produkcióval holtversenyben összesen csak 3 díjat kapott: a legjobb rendező, a legjobb filmzene és a legjobb adaptált forgatókönyv kategóriában győzött.

A meleg cowboyok szívszorító szerelmi drámáját az Ütközések (Crash) című faji dráma ütötte ki, és így nem következett be az a várva várt történelmi áttörés, hogy az Oscar-díj sokévtizedes történetében első ízben egy homoszexuális alaptémájú mű győzzön a legjobb film kategóriájában. Úgy tűnik, hogy az Amerikai Filmtudományi és Filmművészeti Akadémia tagjainak többsége számára még mindig túl visszatetsző téma a melegség. Vigaszdíjnak tekinthető, hogy a legjobb rendezőként tüntették ki a cowboyfilmet jegyző tajvani Ang Lee-t, aki számára azonban az aranyozott szobrocska egyfajta életműdíjnak (is) számít.

A Túl a barátságon mindazonáltal a négy (fő) győztes között szerepel, bár a legrosszabb teljesítménnyel, tekintettel arra, hogy nyolc jelöléssel a legesélyesebb indulónak számított. A „melegwestern” az egyik fődíj, a rendezői Oscar révén került be a győztesek közé, a két „mellékdíjat” Gustavo Santaolalla argentin zeneszerző hozta el a legjobb filmzene, illetve a Larry McMurty-Diane Ossana páros a legjobb nem eredeti forgatókönyv kategóriájában.

A melegtémájú filmek közül fődíjat nyert még a Capote: Philip Seymour Hoffmant, a homoszexualitását nyíltan vállaló Truman Capote író megformálóját a legjobb férfi főszereplőnek járó Oscarral tüntették ki; a kegyetlen bűnözőket kéjsóvársága és becsvágya kielégítésére kihasználó drámaíró azonban nem okvetlenül pozitív meleg figura. A szexuális mássággal foglalkozó filmek táborát erősítő Transzamerika pedig, amely egy átoperálás előtt álló nőről szól, a magasztaló kritikák ellenére teljesen hoppon maradt, a Született feleségekből is ismert Felicity Huffman a várakozásokkal ellentétben nem nyerte el a legjobb női főszereplőnek járt díjat.

A három másságtémájú film összesen 15 jelöléssel indult a versenyben, végül 4 díjjal – ebből két fődíjjal – kellett beérnie. Melegaktivisták szerint azonban a díjaknál fontosabb e filmek közönségre, társadalomra gyakorolt tudatformáló hatása.

Hatter.hu

Témák