A horvát katolikus egyház "betiltotta" a melegekről szóló szerb filmszatírát | Háttér Társaság

A horvát katolikus egyház "betiltotta" a melegekről szóló szerb filmszatírát

Nem engedélyezte a horvát katolikus egyház, hogy a tulajdonában lévő dubrovniki moziban bemutassák A parádé (Parada) című, melegekről szóló szerb filmkomédiát. A film témája ellenkezik az egyház homoszexualitásra vonatkozó tanításával - közölte Mate Uzinic dubrovniki püspök az egyházmegye honlapján. A filmet később majd vetítik a jelenleg felújítás alatt álló önkormányzati moziban.

A tengerparti műemlék üdülővárosban épp felújítás alatt áll az önkormányzati filmszínház, ezért minden filmet az egyházi moziban mutatnak be, de a vetítéshez szükséges egy, a püspök által kinevezett bizottság jóváhagyása. Andro Vlahusic polgármester közölte, hogy az önkormányzati mozi felújítása nemsokára befejeződik, és akkor ott bemutatják az egyházi moziból kitiltott komédiát. A nagysikerű szerb filmszatíra egy melegfelvonulás megszervezésén fáradozó belgrádi homoszexuális pár viszontagságait meséli el.

Srdjan Dragojevic rendező alkotása közönségdíjat nyert a februári berlini filmfesztiválon, és a homoszexualitás balkáni nagy elutasítottsága ellenére rövid idő alatt több mint félmillióan váltottak rá jegyet a volt Jugoszlávia utódállamaiban; csak Horvátországban 150 ezren nézték meg eddig.

(mti)

Témák