A katolikus egyház is csatlakozott a prágai melegfelvonulás elleni hangulatkeltéshez | Háttér Társaság

A katolikus egyház is csatlakozott a prágai melegfelvonulás elleni hangulatkeltéshez

Bohuslav Svoboda A prágai érsek nyílt levélben szólította fel a cseh főváros polgármesterét, hogy vonja vissza a szombati melegfelvonulás fölött vállalt védnökséget, de Bohuslav Svoboda konzervatív főpolgármester visszautasította az egyházi nyomásgyakorlást.

"Tisztelem Önt, mert felelős és bátor ember. Ezért kérem Önt, hogy még egyszer fontolja meg az augusztus 10. és 14. közötti Prágai Büszkeség rendezvény védnökségét" - írta Dominik Duka érsek még hétfőn, a fesztivál kezdete előtt két nappal Bohuslav Svoboda polgármesternek, a kormányon lévő jobbközép Polgári Demokrata Párt (ODS) politikusának.

A cseh katolikus egyház feje szerint az eseménysorozat "nyilvánvalóan" nem a homoszexuálisok jogainak tiszteletben tartásáról szól, hanem egy "szabados életstílust népszerűsít", amely "se nem felelős, se nem méltóságteljes, se nem szép". A rendezvény az érsek szerint destabilizálja a társadalmat és „akadályozza a valódi szembenézést egy komoly kérdéssel”.

Dominik Dukát – mint írta – elszomorítja „a szexualitás féktelen kiélése és a megvetés azok iránt, akik sokkal több áldozatot hoznak a társadalmi értékek érdekében a család élet területén és gazdagítják az egész társadalmat”. Szerinte a fesztivált pártolók lényegében tagadják a gyerekeknek a biológiai szülőkhöz, egy anyához és egy apához való jogát.

Prága katolikus érseke hevesen ellenezte a bejegyzett élettársi kapcsolat 2006-ban történt elfogadását is.

A főpolgármester csütörtökön sajtótájékoztatón erősítette meg, hogy az érsek felszólítása ellenére sem változtat a véleményén. A melegfelvonulás lehetővé tételével Prága bizonyítja, hogy modern világváros – hangsúlyozta a cseh főváros első embere, aki szerint az egész vita „csak vihar egy pohár vízben” és merő időpocsékolás.

Megjegyezte, hogy a cseh főváros évente 200-250 esemény fölött vállal védnökséget, és egyes rendezvényeken személyesen is részt vesz. „Kötelességemnek éreztem garantálni, hogy a kisebbségnek a toleranciához való joga ne érjen véget a főpolgármesteri hivatal kapujánál” – mondta.

Hangsúlyozta, hogy ez az álláspont belefér egy konzervatív politikus nézeteibe. „Az ezzel ellentétes vélemények semmit sem változtatnak azon meggyőződésemen, hogy mindannyiunkat egyenlő jogok illetnek meg, és hogy a homoszexualitás nem megváltoztatható." A 67 éves polgármester egykori szülész-nőgyógyászként emlékeztetett arra, hogy az orvosok már 50-60 évvel ezelőtt is felelősen kijelenthették, hogy a homoszexualitás se nem betegség, se nem bűncselekmény, és hogy „a melegek ugyanolyan emberek, mint mi”.

Előzőleg Václav Klaus cseh államfő is bírálta a prágai polgármestert, amiért védnökséget vállalt a melegfesztivál fölött. A balkanizálódást idéző heves vitát a melegfelvonulásról a köztársasági elnöki hivatal szélsőséges nézeteiről ismert helyettes vezetője, Petr Hájek és egy másik protezsáltja, az egészségügyi minisztériumba személyzeti főnöknek kinevezett szélsőjobboldali politikus, a magyar-cseh származású Ladislav Bátora (egyes források szerint: Báthory László) indította el.

Hatter.hu

 

 

Témák