A keresztény európai hódítók előtt ötféle nemet ismertek az őslakos amerikaiak | Háttér Társaság

A keresztény európai hódítók előtt ötféle nemet ismertek az őslakos amerikaiak

[title]Azok, akik férfias és nőies jegyeket egyszerre hordoztak magukon, áldottak voltak a törzs szerint, hiszen mindkét oldalról megismerhették a dolgokat, és nem szörnyszülöttek.

Amíg nem jött el a fehér keresztények istene Észak-Amerikába – és teremté az Úr őket férfivá és nővé – , addig az ottani természeti népek nem éltek szűk keretek közé szorítva: ötféle nemből is válogathattak – írja a Lemon.hu.

Az öt nem a következő volt:

– nők,

– férfiak,

– kétlelkű nők,

– kétlelkű férfiak,

– transzneműek.

Persze mindegyikre minden népnek megvolt a maga sajátos kifejezése, a lakoták winktének hívták azokat a férfiakat, akik úgy érezték, nőként kell viselkedniük, a félig férfi, félig nőket hemanehnek,  a navahók Nádleehí-nek.

A gyerekeknél nemileg semleges ruhákat használtak, és senkinek sem volt előírva, hogy szeressen, csak az, hogy valamiképp járuljon hozzá a törzs életéhez, jólétéhez, hírnevéhez.

Majd megérkeztek az európai emberek 

Amikor az európai hódítók meglátták ezt az istentelenséget – bizonyítottan több, mint 130 észak-amerikai indián törzsnél volt teljesen elfogadott az öt nem – , hozzáláttak, hogy felszámolják. Azon aggódva, nehogy mások tudomást szerezzenek  az erkölcstelen viselkedésekről, a hódítók elégették a népek addigi szent könyveit, írásait, a leigázott indiánokat pedig kötelezték arra, hogy biológiai nemük szerint viselkedjenek, öltözzenek.

A kétlelkű férfi története

[title]Így is megmaradt legalább egy kétlelkű férfi története (fényképpel együtt): ő volt Os-Tis (jelentése Megtalálja és megöli) lakota harcos. Férfiként született, elvett feleségül egy nőt, de aztán ő maga is nőként kezdett viselkedni és öltözni. 1876 -ban egy társa életét is megmentette, törzse megbecsült tagjaként élt női ruhában. Miközben a lenézett természeti népek elfogadták a nemi sokféleséget, a keresztény vallás térhódításával a szeretet istenének nevében a kétnemű, kétlelkű embereket elkezdték kiközösíteni, lenézni, bujdosásra vagy akár öngyilkosságra kényszeríteni.

Témák