A konzervatív brit kormányfő eltökélt a melegházasság legalizálására | Háttér Társaság

A konzervatív brit kormányfő eltökélt a melegházasság legalizálására

David Cameron brit miniszterelnök eltökélt a homoszexuális párokat sújtó diszkrimináció felszámolására - közölte a miniszterelnöki hivatal, arra reagálva, hogy Lord Carey volt canterburyi érsek (anglikán egyházfő) vezetésével konzervatív és vallási szervezetek nagyszabású hadjáratot indítottak a kormány melegházasság-legalizálási terve ellen. "Semmi sem változott, ami a miniszterelnököt illeti. David Cameron szenvedélyes híve a melegházasság legalizálásának, a kérdés valósággal meghatározó eleme a személyiségének" - közölte brit lapokkal egy meg nem nevezett forrás.

A miniszterelnök, konzervatív pártvezető pártjának tavalyi manchesteri kongresszusán hangsúlyozta, hogy "nem annak ellenére támogatja a melegházasságot, hogy konzervatív, hanem éppen azért, mert konzervatív". "A konzervatívok hisznek a bennünket összekötő kötelékekben; hisznek abban, hogy csak erősíti a társadalmat, ha fogadalmat teszünk egymás mellett és támogatjuk egymást. Ekképp én nem annak ellenére támogatom a melegházasságot, hogy konzervatív vagyok. Azért támogatom a melegházasságot, mert konzervatív vagyok" - mondta David Cameron.

Margot James, az első, nyíltan leszbikus konzervatív parlamenti képviselőnő hangsúlyozta, hogy a kormány semmiféle olyan változtatást nem tervez, amely azonos nemű párok esketésére kötelezné az egyházakat akaratuk ellenére. "Van azonban sok mélyen vallásos meleg ember, akinek nagy benső szükséglete van arra, hogy hagyományosabb körülmények között házasodjon, mint amilyeneket a bejegyzett élettársi kapcsolat kínál" - mondta a képviselőnő.

A kormány célja egy olyan tisztességes társadalom elősegítése, amelyben az emberek tiszteletben tartják egymást. Nem változtatunk az egyházi esküvőn, és nem várjuk el a vallási közösségektől, hogy hagyományaik ellen cselekedjenek - hangoztatta a maga részéről Lynne Featherstone liberális demokrata esélyegyenlőségi miniszter, aki márciusban teszi közzé a kérdés nemzeti konzultációját elindító kormányzati dokumentumot.

Lord Carey, az anglikán egyház volt első embere Koalíció a Házasságért (C4M) néven, konzervatív parlamenti képviselők, lordok és úgynevezett családszervezetek élén indított nagyszabású mozgalmat a konzervatív kormányfő tervének meghiúsítására. - A lakosság többsége nem akarja a tervezett változtatásokat, amelyek 800 évnyi törvényhozás átírását követelnék meg - hangoztatta a volt canterburyi érsek, aki szerint "kulturális és teológiai vandalizmus" lenne az azonos neműek esküvőjének engedélyezése.

A C4M ezen a héten 175 ezer elektronikus levélben szólítja fel a lakosságot arra, hogy írja alá a melegházasságot elutasító petíciót. A képviselőházban mintegy 100 jobboldali képviselő fenyeget azzal, hogy nemmel szavaz vagy tartózkodik a szavazástól, amikor a melegházasság ügye kerül napirendre. Ha mégis sikerül elfogadtatni a törvényt, legkésőbb 2015-től Nagy-Britanniában is házasság keretében kelhetnek egybe homoszexuális párok.

A brit sajtó szerint a miniszterelnök most azon fáradozik, hogy a királynő hagyományos tavaszi, programadó beszédében is elérendő kormányzati célként szerepeljen a melegházasság legalizálása.

Hatter.hu

Témák