A meleg párok "mostohagyerek-örökbefogadási" jogáról kezdődött népszavazás Szlovéniában | Háttér Társaság

A meleg párok "mostohagyerek-örökbefogadási" jogáról kezdődött népszavazás Szlovéniában

Népszavazás kezdődött Szlovéniában vasárnap reggel az új családjogi törvényről, amely alapjaiban változtatja meg a korábbi, 1976-os jogszabályt: bővíti a gyermekjogokat és szélesíti a homoszexuális párok jogait is, főként az örökbefogadás terén. A családot nem a hagyományos "apa-anya-gyermek" hármasságban fogja fel, hanem olyan életközösségként, amelyben a gyermek(ek) egy vagy két szülővel, alkalmasint egy "róluk gondoskodó" más felnőttel él(nek) együtt. Ez a felfogás jobban megfelel az ENSZ definíciójának.

A gyermekek testi fenyítését megtiltó és a gyermekjogok szóvivőjének (ombudsman) tisztségét is bevezető új családjogi törvényt a korábbi balközép kormány alkotta meg, és 2011 júniusában az akkori parlament fogadta el. Az akkori kormány a heves ellenállás és a konzervatív ellenzék - a jelenleg kormányzó jobbközép erők - blokádja miatt jelentős engedményekre kényszerült eredeti terveihez képest, amelyek a hetero- és homoszexuális párok teljes egyenjogúságát irányozták elő. A végleges tervezet szerint a bejegyzett élettársi kapcsolatban élő meleg párok tagjai csak egymás biológiai gyermekét adoptálhatnák, idegen gyermeket nem vehetnének magukhoz.

A több mint 1,7 millió választópolgár 19 óráig adhatja le szavazatát az új, liberális törvényre, amelyet élesen ellenez a katolikus egyház és a konzervatív körök. A referendumot egy, a katolikus egyház által támogatott konzervatív állampolgári kezdeményezés kényszerítette ki a szükséges 40 ezer aláírás összegyűjtésével. A katolikus, ortodox és iszlám egyház közös nyilatkozatban szállt síkra az új törvénnyel szemben, viszont az evangélikus egyház toleranciára hívott fel a különböző családközösségek iránt. A kormánykoalíció pártjai megosztottak, egy részük támogatja, a másik elutasítja a jogszabályt.

Előrejelzések szerint többségben vannak a törvényt támogató szavazók, de sok függ a részvételtől, tekintve, hogy a konzervatív választók fegyelmezettebb szavazóknak számítanak. A nem végleges előzetes eredmények a vasárnap esti urnazárás után várhatók.

(MTI)

Témák