A melegek ünnepe is volt Obama második beiktatása | Háttér Társaság

A melegek ünnepe is volt Obama második beiktatása

Obama üdvözli a meleg költőtBarack Obama az első amerikai elnök, aki említést tett beiktatási beszédében homoszexuális honfitársairól, sőt teljes egyenjogúsításukra szólított fel, ami burkoltan a melegházasság elismerésére (is) utalhatott. A világ leghatalmasabb államának első embere szerint nem teljesedhet ki a demokrácia Amerikában addig, amíg a melegek és leszbikusok nem egyenlőek a törvény szemében. Még az emblematikus Stonewall nevet is kiejtette a száján.

A második ciklusára hétfőn beiktatott Barack Obama, az Egyesült Államok 44. elnöke a nagy polgárjogi mozgalmakkal, a feketék és a nők egyenjogúsági küzdelmével egy sorban említette a homoszexuálisok harcát a társadalmi befogadásért, az egyenlőségért. "Ma is a legnyilvánvalóbb igazság - az, hogy mindannyian egyenlőnek születünk - a vezérlő csillagunk, ugyanúgy, ahogy elődeinket is ez vezérelte Seneca Falls, Selma és Stonewall esetében" - mondta az elnök, hozzátéve, hogy "nem érünk az út végére addig, amíg meleg fivéreinket és nővéreinket nem ugyanúgy kezeli a törvény, mint bárki mást".

Ez utóbbi kitételével az elnök eloszlatott minden kétséget afelől, hogy határozottan pártolja a homoszexuálisok teljes emancipációját. A megjegyzés üzenetértékű volt a legfelsőbb bíróságnak az elnök mellett álló bíráihoz számára is, akik március 26-27-én döntenek a melegházasság alkotmányosságáról.

Egészen példátlan, hogy egy amerikai elnök kiejtse a száján a világtörténelem első ismert (1969-es) meleglázadásának helyszínét, a Stonewall nevű hajdani New York-i melegbár nevét, amely mára a nemzetközi meleg polgárjogi mozgalom egyetemes szimbólumává vált. Obama egy sorban említette Stonewallt a Seneca Falls nevű New York állambeli várossal, ahol 1848-ban egy nagy nőjogi konferenciát tartottak, és az alabamai Selmával, egy kulcsfontosságú 1965-os afroamerikai polgárjogi felvonulás helyszínével.

Még négy éve, Obama első beiktatási beszédének idején is elképzelhetetlen lett volna, hogy az elnök ilyen nyíltan beszéljen a homoszexuálisokról, egyenjogúsításuk fontosságáról. Politológusok szerint a fordulat azt jelenti, hogy négy év alatt a közvéleményben olyan jelentős, a melegek szempontjából pozitív változás ment, amilyenre csak ritkán van példa a történelemben. (Egy decemberi közvélemény-kutatás szerint az amerikaiaknak már az 53 százaléka helyesli a házasság intézményének megnyitását azonos nemű párok ellen, szemben a 2005 évi 40 százalékkal. A mentalitás átfordulását alátámasztja, hogy évtizedek után először tavaly novemberben három államban is jóváhagyták népszavazáson a melegházasság legalizálását.)

Bár az elnök sok támogatója szerint Obama mindig is pártolta a házasság és a katonaság intézményének megnyitását a homoszexuálisok előtt, nyilvánosan csak a legutóbbi időkben foglalt állást egyértelműen, határozottan támogatóan ezekben a kérdésekben. 2010-ben csalódott melegaktivisták meg kifütyülték egy rendezvényen, mert úgy érezték, hogy túl lassan lép előre a melegek katonai szolgálata ügyében.

A hétfői beiktatási ceremónia más elemei is kiemelték, hogy a demokrata párti Barack Obama, az Egyesült Államok első afroamerikai elnöke egyenjogú honfitársainak tekinti a meleg amerikaiakat. A beiktatási vers megírására és elszavalására egy bevallottan homoszexuális költőt, a kubai származású Robert Blancót kérték fel; lecserélték a beiktatási fohász elmondására eredetileg felkért neoprotestáns lelkészt egy sok évvel korábbi, erősen homofób beszéde miatt; az őt pótló Luis León episzkopális pap záróáldását kifejezetten kérte a melegekre is; az ünnepségen fellépett egy meleg zenészekből álló együttes is, amelynek produkcióját az elnök megtapsolta.

Hatter.hu

Témák