A melegekkel szemben a legelutasítóbb a román társadalom | Háttér Társaság

A melegekkel szemben a legelutasítóbb a román társadalom

Romániában az emberek 31 százaléka nagyon kellemetlenül érzi magát homoszexuálisok társaságában, 22 százalékukat erősen zavarja egy HIV-fertőzött, és csak 15 százalékukat egy roma közelsége - ezt mutatta ki a román Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) által rendelt, Bukarestben csütörtökön ismertetett közvélemény-kutatásból.

A CSOP társadalomkutató intézet által készített felmérés szerint a román társadalom leginkább a szexuális kisebbségekkel szemben elutasító. A megkérdezettek 86 százalékát zavarná, ha arról értesülne, hogy egyik családtagja homoszexuális, és 81 százalékukat érintené rosszul, ha gyerekük tanáráról, 79 százalékukat, ha családorvosukról tudnák meg ugyanezt.

A romákról a megkérdezettek 43 százalékának van rossz véleménye. Egy magyar nemzetiségű személy társasága a felmérés alanyainak 6 százalékát nagyon, 17 százalékát kisebb mértékben zavarná.

A homoszexuálisokkal szemben az 50 feletti, érettségivel nem rendelkező, kis jövedelmű falusiak az átlagosnál elutasítóbbak.

A közvélemény-kutatást decemberben és januárban végezték a felnőtt lakosság körében egy 1400 fős országos reprezentatív mintán. A módszer hibahatára 2,6 százalék, megbízhatósági szintje 95 százalék.

Hatter.hu/MTI

Témák