A melegházasság 5. évfordulóját ünnepelték Hollandiában | Háttér Társaság

A melegházasság 5. évfordulóját ünnepelték Hollandiában

Az amszterdami városházán ünnepséggel emlékeztek meg szombaton arról, hogy öt évvel ezelőtt a világon elsőként Hollandiában engedélyezték a homoszexuálisok házasságkötését.

Az első három egynemű pár – négy férfi és két nő – 2001. április 1-én éjfél után néhány perccel mondta ki a boldogító igent Jeb Cohen amszterdami főpolgármester előtt. Azóta több mint 8 ezer homoszexuális pár kötött házasságot Hollandiában, az évente egybekelő egynemű párok száma 1300 körül stabilizálódott.

Ünnepi beszédében Job Cohen ugyanakkor szomorúan volt kénytelen megállapítani, hogy az eltelt öt évben nőtt a homoszexuálisokkal szembeni verbális és fizikai erőszak Hollandiában.

A Rotterdami Egyetem tanulmánya szerint a holland melegek 40 százaléka bizonytalanabbnak érzi magát mássága miatt, főleg a nagyvárosokban, ahol a homoszexuálisok egyharmada változtatott magatartásán is, például a feltűnés kerülése érdekében nem járnak kézenfogva vagy nem csókolóznak az utcán. A melegek főleg a fiatal muzulmán bevándorlóktól félnek.

Hatter.hu

Témák