A melegházasságra szavaz a konzervatív miniszterelnök Új-Zélandon | Háttér Társaság

A melegházasságra szavaz a konzervatív miniszterelnök Új-Zélandon

Új-Zéland konzervatív miniszterelnöke, John Key bejelentette, hogy támogatja az azonos neműek házasságát, és igennel fog szavazni a vonatkozó munkáspárti törvényjavaslatra, amelyet szeptemberben fog megvitatni az ország parlamentje. A kormányfő felhatalmazta pártja, a Nemzeti Párt parlamenti frakciójának tagjait is, hogy saját belátásuk szerint voksoljanak a házassági egyenlőségről szóló egyéni képviselői indítványra, amelyet az ellenzéki Munkáspárt bevallottan meleg maori politikusa, Louisa Wall terjesztett elő.

Mint mondta, ő személy szerint támogatni fogja a törvényjavaslatot. "Nem látom be, hogy ha két homoszexuális személy össze akar házasodni, akkor az miképp fenyegetheti az én házasságomat" - jelentette ki a konzervatív új-zélandi kormányfő.

Egyelőre nem tudni, hogy a törvényjavaslat megkapja-e a szükséges többséget a miniszterelnöki támogatás nyomán. Eddig csak kevés képviselő foglalt állást világosan a kérdésben: a Zöldeknek mind a 14 törvényhozója igennel fog szavazni, s várhatóan támogatja majd az indítványt a 34 munkáspárti képviselő többsége is.

Az új-zélandiaknak mára 64 százaléka barátkozott meg a melegházasság gondolatával, míg tavaly 60 százalékos, 2004-ben pedig csak 40 százalékos volt az azonos neműek házasságának támogatottsága.

Hatter.hu 

Témák