A pápa betiltotta a büszkeségnapi melegmiséket Bajorországban | Háttér Társaság

A pápa betiltotta a büszkeségnapi melegmiséket Bajorországban

A bajor származású pápa megtiltotta, hogy a büszkeségnapi rendezvényekkel egyidőben melegeknek misézzenek a bajorországi katolikus templomokban. A Vatikán úgymond nem akarja annak látszatát kelteni, mintha pártolná a homoszexualitást. A bajor püspökség mossa kezeit.

A bajor püspöki kar döntését az augsburgi püspökség fővikáriusa, Josef Heigl jelentette be, hangsúlyozva, hogy az augsburgi püspökségnek semmi köze a vatikáni nyomásra hozott tilalomhoz, amellyel ő személy szerint nem ért egyet. A tilalom miatt elmarad az augsburgi Szt. Móric templomban a büszkeségnapi fesztivál idején melegeknek tartott hagyományos ökumenikus istentisztelet, amelyet így idén tisztán evangélikus rítus szerint mutatnak be.

Heigl elmondása szerint a Vatikán „nem akar annak gyanújába keveredni”, hogy támogatja a homoszexuálisok találkozóit és polgárjogi követeléseit.

Egyelőre nem tudni, hogy a misézési tilalom egész Németországra vonatkozik-e, vagy csak a pápa szűkebb hazájára, Bajorországra. Ugyanakkor Heigl elmondása szerint a tilalom nem általános érvényű, csak a Németországban „Christopher Street Day”-nek nevezett büszkeségnapi rendezvények időszakára vonatkozik.

Augsburgban nagy hagyománya van annak, hogy a CSD-rendezvények részeként nagyszabású ökumenikus istentiszteleket mutatnak be a melegeknek.

Németország városaiban május és augusztus között különböző időpontokban tartják a melegfesztiválokat, Augsburgban augusztus 4-6-ra tűzték ki a rendezvények időpontját.

A melegmiséken a résztvevők együtt énekelnek és imádkoznak az AIDS-ben elhunytakért.

Hatter.hu

Témák