A pápa szerint férfiprostituáltak esetében igazolható az óvszerhasználat | Háttér Társaság

A pápa szerint férfiprostituáltak esetében igazolható az óvszerhasználat

Homoszexuális közösülésekben, férfiprostituáltak esetében erkölcsileg igazolható az óvszer használata az AIDS terjedésének megakadályozása céljából - jelentette ki első ízben XVI. Benedek pápa.

A katolikus egyházfő egy német újságírónak, Peter Seewaldnak adott több interjút, és a beszélgetések könyv formájában jelentek meg "A világ fénye: a pápa, az egyház, és az idő jelei" címmel.

XVI. Benedek az óvszer kapcsán kifejtette, hogy például ha egy férfiprostituált a védekezés mellett dönt, megóvva ezáltal partnerét egy halálos fertőzéstől, az legalább azt mutatja, hogy tett egy lépést az erkölcsösebb és felelősségteljesebb szexuális élet felé, és mint utóbb a Vatikán közölte, ugyanez vonatkozik a testüket áruba bocsátó nőkre is. (Az idézet kapcsán ugyanis zavart okozott, hogy az eredeti német szövegben, valamint a könyv francia és angol változatában férfi prostituáltról van szó, míg a könyvet ismertető vatikáni és olasz lapok női prostituáltat írnak idézeteikben.) A pápa hozzátette ugyanakkor, az óvszer nem az igazi megoldás arra, hogy a HIV-fertőzés "ördögével" megbirkózzanak; az egyház véleménye szerint az egyetlen biztos megoldás az önmegtartóztatás és a házastársi hűség.

A világmédia által szenzációs fordulatként tálalt pápai kijelentések kapcsán Federico Lombardi, a Vatikán szóvivője leszögezte: "nem forradalomról van szó", hiszen a pápa "egy kivételes helyzetről beszél". A szóvivő értelmezésében a pápa szerint a hangsúly a felelősségvállaláson van, azon, hogy a szexuális partner életét nem veszélyeztetik. Az óvszerhasználatról mondottakkal a katolikus egyházfő elsősorban a homoszexuálisokra célzott, akik esetén nem a katolikus egyház által ellenzett fogamzásgátlás célja a védekezés - mondta.

A XVI. Benedekről szóló interjúkötet mindenképp áttörést jelent abból a szempontból, hogy ez az első alkalom, hogy egy pápa nyilvánosan foglal állást úgy a szexuális aktus közbeni védekezésről, mint a HIV vírus terjedésének megfékezését elősegítő lépésről.

Hatter.hu

Témák