A szerb egyház ellenzi a melegek elleni erőszakot | Háttér Társaság

A szerb egyház ellenzi a melegek elleni erőszakot

A határozott kormányzati támogatást látva idén a szerb ortodox egyház idén még burkoltan sem uszít a vasárnapi belgrádi melegfelvonulás megtámadására, sőt első ízben elítélte a melegek elleni erőszakot. A hatóságok a teljes eseményt rögzítik megfigyelőkamerákkal, hogy azonosítani lehessen az esetleges merénylőket.

A szerb pravoszláv egyház szinódusa pénteki közleményében ostorozta ugyan '"a szexuális irányultság és más egyéni hajlamok bármiféle nyilvános kifejezését, különösen akkor, ha ezek sértik az állampolgárok magánszférához és családi élethez való jogát, valamint vallási meggyőződését", de elfogadhatatlannak nevezett bármiféle erőszakot, "még azok ellen is, akik az egyház álláspontja szerint tévedésben vannak, megsértik vagy fenyegetik az erkölcsi értékeket".

Amfilohije keményvonalas püspök tavaly gyakorlatilag a felvonulókat tette felelőssé azért, ha a szélsőségesek rájuk támadnak. A mostani állásfoglalás szerint "az Isten vagy a keresztény egyház nevében elkövetett erőszak teljességgel elfogadhatatlan és ellentétes a keresztény értékekkel".

Az ügyészség arra figyelmeztetett pénteken, hogy az érvényben lévő törvények alapján szigorúan megbüntetnek mindenkit, aki fenyegeti vagy megzavarja a közrendet. Tomo Zoric szerint a főváros minden kritikus pontját folyamatos videokamerás megfigyelés alatt tartják és a hatóságok "könnyedén" azonosítani tudják majd az esetleges bajkeverőket. A videófelvételek bizonyítéknak számítanak majd az esetleges bírósági pereken, amelyekben akár 8 év börtönre is ítélhetik a rendbontókat - figyelmeztetett az ügyészség.

Hatter.hu

Témák