A szerelem nem ismer határokat: Izraeli menedék egy zsidó mérnök palesztin kedvesének | Háttér Társaság

A szerelem nem ismer határokat: Izraeli menedék egy zsidó mérnök palesztin kedvesének

Első ízben adtak ideiglenes tartózkodási engedélyt az izraeli hatóságok egy ciszjordániai palesztin meleg férfinak, akit a sajátjai halállal fenyegetnek homoszexualitása és egy izraeli férfihoz fűződő szerelmi viszonya miatt.

A dzseníni palesztin menekülttábor lakója egyelőre egy hónapra kapta meg az illetékes katonai parancsnokságtól a tartózkodási engedélyt, amely azonban havonta megújítható. A tartós tartózkodási engedélyt csak a belügyminisztérium jogosult kiadni, de az engedélyezési eljárás évekig is elhúzódhat és a megszállt területeken élő palesztinok számára szinte lehetetlen megkapni az engedélyt.

A 33 éves palesztin férfi már nyolc éve partnere egy negyvenes éveiben járó izraeli mérnök-informatikusnak. Az izraeli belügyminisztériumhoz benyújtott kérelmében öt évre kérte a tartózkodási engedélyét arra hivatkozva, hogy szülőföldjén veszélyben van az élete, miután környezete tudomást szerzett az izraeli férfihez főződő szerelmi viszonyáról. Állítólag szívbeteg is, ezért szeretne állandó jelleggel együttélni a tel-avivi mérnökkel.

A megszállt területek civil ügyeiért illetékes izraeli katonai közigazgatás hangsúlyozza, hogy „kivételes” jelleggel, a halálos fenyegetettségre tekintettel adta meg az ideiglenes tartózkodási engedélyt, s hogy a „családegyesítés” keretében benyújtott kérelmet csak a belügyminisztérium jogosult elbírálni.

A szexuális irányultságtól függetlenül az izraeli belügyminisztérium rendkívül ritkán adja meg a tartózkodási engedélyt olyan palesztinoknak, akik izraeli partnerükkel szeretnének együtt élni.

A lelepleződött palesztin melegek többszörös kirekesztésnek és fenyegetettségnek vannak kitéve: egy palesztin számára mindig veszélyes bármiféle szoros kapcsolat egy izraelivel, különösképpen egy homoszexuális szerelemi viszony.

Az örökké gyanakvó palesztin aktivisták ráadásul úgy tekintenek a melegekre, mint potenciális izraeli besugókra. Talán nem is teljesen alaptalanul, mert egy palesztin melegszervezet értesülései szerint az izraeli titkosszolgálat gyakran környékez meg palesztin melegeket, választás elé állítva őket: vagy együttműködnek, vagy leleplezik a homoszexualitásukat.

Hatter.hu

Témák