A szlovák kereszténydemokraták alkotmánymódosítással mondanák ki a melegházasság tilalmát | Háttér Társaság

A szlovák kereszténydemokraták alkotmánymódosítással mondanák ki a melegházasság tilalmát

A kormányból nemrég kilépett szlovák kereszténydemokraták bejelentették: „családvédelmi” alkotmánymódosítást terjesztenek be arról, hogy csak a házasság élvezhessen „különleges védelmet” Szlovákiában. A kezdeményezés leplezetlen célja annak megakadályozása, hogy a szlovák parlament cseh mintára esetleg törvényt fogadjon el az azonosneműek együttélését legalizáló „regisztrált párkapcsolatról”.

- A házasság számos veszéllyel nézett szembe az elmúlt években. Ezek egyike, hogy az együttélésnek a férfi és nő kötelékén kívüli más formáit is kezdik házasságként elismerni – panaszkodott a tervet bejelentve Pavol Hrusovsky, a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) elnöke.

A politikus bírálta az Európai Parlament azon határozatait is, amelyek ugyanolyan jogokat követelnek a nem házasságban együttélő párok, mint amilyeneket a házaspárok élveznek.

Vladimir Palko, a párt alelnöke olyan felmérés eredményét lobogtatta, amely szerint a szlovákok 77 százaléka elutasítja a homoszexuális házasságokat. Ebből arra a következtetésre jutott, hogy „a szlovák állampolgárok 99 százaléka csak egy férfi és egy nő kötelékét ismeri el házasságnak”.

A szlovák melegek jelenleg éppen aláírásokat gyűjtenek a regisztrált párkapcsolat elismertetéséért. A petíciót kezdeményező Másság egyesület szóvivője, Hana Fabry kijelentette, hogy nem zavarja a kereszténydemokraták lépése, mert nem az egyneműek házasságát, hanem csak a regisztrált párkapcsolatát akarják elismertetni, ami pedig két különböző dolog.

A szlovákiai melegek már csak a júniusban megválasztandó, új összetételű pozsonyi parlamentben akarják kezdeményezni a meleg párkapcsolatok elismertetését.

Mikulas Dzurinda miniszterelnök közölte, hogy nem támogatja a volt koalíciós partner kezdeményezését, mert bár a „a társadalomnak valóban védenie kell a házasságot, ám e védelmet már biztosítják a törvények”.

Hatter.hu

Témák