A trónörökös adta át "Az év homoszexuálisa" díjat Svédországban | Háttér Társaság

A trónörökös adta át "Az év homoszexuálisa" díjat Svédországban

Az író és a hercegnőMeglepetésre Viktória svéd hercegnő adta át "Az év homoszexuálisa" díjat egy hétfő esti gálán Stockholmban. A trónörökös röviddel éjfél előtt, előzetes bejelentés nélkül jelent meg a hétfői ünnepségen, amelyen személyesen adta át az elismerést Jonas Gardell bevallottan meleg regény-, dráma- és forgatókönyvírónak Soha ne töröld le a könnyeket kesztyű nélkül című, az 1980-as évek AIDS-válságáról szóló, tv-sorozatra adaptált regényéért, amely mélyen megrázta a svéd közvéleményt.

A díjat a QX melegmagazin olvasóinak szavazatai alapján ítélték oda a 49 éves szerzőnek, Svédország egyik leghíresebb stand-up komikusának és legismertebb meleg írójának. "Kevesen érintettek és hatottak meg bennünket annyira, mint Te. Add a kezed, és töröljük le egymás könnyeit nyitott szívvel és csupasz kézzel" - mondta a díjazottnak a hercegnő, aki a svéd királyi család tagjai közül elsőként biztosította egyértelmű támogatásáról a meleg és leszbikus közösséget, méltatva annak "erejét" és "vidámságát". A trónörökös a Dancing Queen című Abba-sláger dallamára, a közönség ovációja közepette vonult be a fényes külsőségek között tartott gálára. "Igazi öröm, hogy itt lehetek ma este, és az erőtöket, a boldogságotokat és együvétartozásotokat" - mondta a szépséges hercegnő a sajtó és a melegközösség által történelminek nevezett rövid beszédében.

"Viktória, te vagy a trónörökös hercegnő, de azt hiszem, ma este én vagyok itt a királynő" - figyelmeztette tréfásan a hercegnőt az író-komikus. Az ünnepelt szerint még nem fordult elő, hogy az uralkodóház egy tagja szájára vegye a homo szót, amelynek sokáig pejoratív felhangja volt.

A díjazott regény, amelyből tv-filmsorozatot is forgattak, az 1980-as évek elején játszódik, amikor Svédországban megjelentek az első AIDS-betegek a homoszexuálisok körében. A könyv főleg arról szól, hogyan bántak annak idején a páciensekkel. A cím arra utal, hogy milyen instrukciót adtak egy ápolónőnek, amikor az letörölni készült egy haldokló könnyeit.

Az "év homója" díjjal tavaly Anton Hysént, a Liverpool labdarúgócsapat egykori játékosának, Glenn Hysénnek a fiát ismerték elő, az első svédi profi focistát, aki nyilvánosan is vállalta homoszexualitását.
A 35 éves Viktória 2010-ben ment férjhez személyi edzőjéhez, Daniel Westlinghez, akitől egy éve született kislánya, Stella hercegnő. Az "év melegjévé" választott író két adoptált gyermeket nevel férjével, Mark Levengood finn-svéd-amerikai íróval, televíziós műsorvezetővel.

Az Aftonbladet című lap videója a példátlan eseményről: www.aftonbladet.se/nyheter/article16182840.ab

MTI

Témák