A "vallásszabadságot" féltik a melegházasságtól amerikai egyházi vezetők | Háttér Társaság

A "vallásszabadságot" féltik a melegházasságtól amerikai egyházi vezetők

A vallásszabadságért folytatott küzdelem köntösébe öltöztetik a meleg párok egyenjogúsításával szembeni harcos fellépést amerikai vallási vezetők, akik a minap nyílt levélben követelték, hogy tagadják meg a házasság intézményének kiterjesztését az azonos nemű párokra.

A mintegy 40 vallási vezető, köztük Timothy Dolan New York-i érsek, az amerikai katolikus püspöki kar elnöke által jegyzett nyílt levél elismeri, nem amiatt aggódnak, hogy a melegházasság legalizálása homoszexuális párok templomi esketésére kényszerítheti a papokat. A vallási vezetők bevallottan attól tartanak, az azonos nemű párok egyenjogúsítása arra késztetheti a híveket és az egyházi, vallási szervezeteket, intézményeket, hogy erkölcsileg a hagyományos házassággal egyenértékűként kezeljék a meleg párok törvény által szentesített együttélését.

Az aláírók szerint a melegházassággal való szembenállásuk miatt az egyházak és tagjaik megbélyegzetté váltak, és "ki vannak téve a rasszistáknak kijáró kormányzati büntetések és nyomásgyakorlás teljes arzenáljának".

Hangoztatják azt is, hogy a melegházasság engedélyezése "nem egyetlen új törvényt jelent, hanem jogszabályok százainak, sőt ezreinek az egycsapásra való megváltoztatását" számos téren, ami érinti a híveket és a vallási intézményeket is.

A levél példaként hozza fel, hogy New Jersey államban egy metodista épület elveszítette adómentességét, miután megtagadta, hogy ott melegházasságot celebráljanak; San Francisco városa felmondott egy 3,5 millió dolláros szociális szerződést az üdvhadsereggel, mert az elutasította, hogy egyenjogúnak tekintsen azonos nemű élettársi kapcsolatokat karitatív tevékenységében.

A házasság újrafogalmazása messzeható következményekkel jár az amerikaiak "vallásszabadságára" nézve - figyelmezteti a politikusokat a levél.

Hatter.hu

Témák