Aki bírálni merte a pápát | Háttér Társaság

Aki bírálni merte a pápát

Négy év után ismét a pápát kifigurázó "pápamobillal" vonult fel az idei müncheni melegfelvonuláson Dietmar Holzapfel müncheni szállodatulajdonos, akinek szívügye a kritizált mozgó emelvény. A XVI. Benedeket tarka hajcsomóval és kisujjára húzott gumióvszerrel ábrázoló plakátok a pápa homoszexualitást elítélő mondatait idézik.

A Deutsche Eiche (Német Tölgy) müncheni szálloda és vendéglő tulajdonosa először 2006-ban jelent meg a melegfelvonuláson a katolikus egyházfőt kritizáló pápamobillal, amely a "homoszexuális kapcsolatok mélységesen erkölcstelen" pápai szavakat idézték.

Az egyházi hatalmasságoknak akkor sikerült elérniük, hogy a rendőrség a szóban forgó transzparensek eltávolítására kötelezze Holzapfelt azzal az indoklással, hogy az akció homoszexuálisnak tünteti fel a pápát, ami sértő rá nézve.

A pápát "lebuzizó" plakátok betiltását négy évig tartó jogi huzavona követte. Holzapfel nem törődött bele a tilalomba és a bajor közigazgasági bíróság ez év márciusában véglegesen az ő javára döntött.

Az 53 éves vendéglátós élete fénypontjának nevezte a bírósági döntést a dpa-nak adott interjújában.

A botrányplakát szellemi atyját mindenki ismeri a müncheni melegvilágban. Amikor nyitott ablaknál ott ül a Deusche Eiche éttermében, félpercenként integet kifelé valakinek. "Olyan ez, mint egy falu: mindenki ismer mindenkit" - mondta.

A Német Tölgy különtermében fotók tanúskodnak egykori híres látogatókról, akik között ott volt Freddie Mercury vagy Rainer Werner Fassbinder, vagyis a létesítmény már hajdan is a melegek egyik felkapott találkozóhelye volt.

A vendégek ma az új toldaléképületben tolonganak, ahol Dietmar Holzapfel egy 1500 négyzetméteres szaunát létesített sötétszobákkal; a látogatók száma itt a 800-at is elérheti egy-egy hétvégén.

A hoteltulajdonos azonban maga már nem jár át ide férfiakkal ismerkedni. Holzapfel, aki 32 éve él együtt férjével, Sepp Sattlerrel, több mint 20 éve monogám életet él. Mint a dpa-nak elmondta, kapcsolatuk első éveiben nem voltak hűségesek egymáshoz, gyakran jártak szaunába kalandokat keresve, ami azonban nem befolyásolta egymás iránti érzelmeiket.

Annyira, hogy a volt általánosiskolai tanító falból még meg is nősült kedvese, "Seppi" kedvéért. A diploma megszerzése után ugyanis köteles volt vidéken elhelyezkedni, ahonnét csak úgy sikerült visszakerülnie Münchenbe, hogy névleg házasságot kötött egy ott lakó beavatott nőismerősével. Két év után el is váltak.

Holzapfel Münchenben is tanító maradt, tíz éve azonban felmondott és főállású vendéglős lett halálos beteg édesapjával és Sepp Sattlerrel 1993-ban a Gärtnerplatz-negyedben közösen vásárolt szállodában, amellyel a müncheni melegélet megkerülhetetlen jelentős figurája lett.

Hatter.hu

Témák